Generalii lui Avraam

Cel neprihănit se bucură în Domnul şi în El își capătă scăparea; toți cei cu inima fără prihană se laudă că sunt fericiți. Psalmii 64:10

Aner, Eșcol și Mamre sunt cei trei generali care s-au alăturat lui Avraam în eliberarea locuitorilor Sodomei, între care se găseau Lot și familia lui. Ei, care nu aveau decât o stimă specială față de Avraam, au răspuns prompt la invitația acestuia și au plecat împreună cu oamenii lor (deveniți din mers o armată). Dacă Avraam era motivat de eliberarea rudelor sale, familia nepotului său Lot, cei trei generali nu aveau un alt motiv decât respectul lor pentru Avraam. Cât de mult oare ar trebui să respecți pe cineva ca, atunci când el vine și îți spune că pleacă la o bătălie cam fără șanse de izbândă (dușmanii erau cinci împărați cu armatele lor), tu să zici: „Stai că vin și eu cu tine; îmi voi risca viața și eu, și oamenii mei alături de tine!”? Oamenii aceia asta au făcut. Ce te uimește mai tare: gestul lor sau felul de a fi al lui Avraam, care a determinat o asemenea jertfire? Se știe despre Avraam că, oriunde mergea, era binecuvântat și respectat. A evitat cearta, nedreptatea și interesul propriu. Slujitorii lui erau tratați ca parte din familia lui. Credincioșia lui față de Dumnezeu era incontestabilă.

Nu e greu să credem că, atunci când vezi pe cineva de felul lui, care îți inspiră prin propriul caracter prezența lui Dumnezeu, acest lucru te inspiră și pe tine și te atrage; ai curajul să îți asumi chiar și riscuri lângă un asemenea om. Caracterul simplu, dar curat al unui om credincios va reprezenta o forță oriunde ar fi acel om. Un credincios autentic se trădează prin comportamentul și principiile lui; nu are cum să treacă neobservat și nerespectat, oricât de necredincioși ar fi cei în mijlocul cărora trăiește.

De gândit astăzi:

Fără îndoială că multe prejudecăți și rețineri s-ar spulbera în legătură cu oamenii credincioși dacă cei din jur ar simți o prietenie a acestora cu Dumnezeu și o modestie caracteristică celor ce depind de Tatăl lor divin. În ziua de azi, în aceste vremuri, a mai rămas loc doar pentru o astfel de viață, cuvintele sunt auzite din ce în ce mai greu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor