De la monoclu la ochelari

Cu cât mai mult sângele lui Hristos, care, prin Duhul cel veșnic, S-a adus pe Sine Însuși jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiți Dumnezeului celui viu! Evrei 9:14,15

Italianul Salvino degli Armati este considerat a fi inventatorul ochelarilor optici, deși încă din perioada cetății Ninive au rămas obiecte transparente sub forma unor lentile. Se știe și faptul că Nero, care era miop, urmărea luptele din arenă printr-un smarald șlefuit sub formă de lupă. Ceea ce astăzi pare a fi o banalitate, pentru foarte mulți oameni din trecut nu a fost la îndemână ca o soluție. Poate îți aduci aminte că și apostolul Pavel, după experiența de pe drumul Damascului, a rămas cu o deficiență de vedere (pe care o considera un „țepuș” îngăduit de Dumnezeu), iar în familia lui Iacov era o persoană care ar fi avut mare nevoie de ochelari, soția sa Lea.

Dacă ne gândim mai bine, fiecare generație de oameni și fiecare perioadă istorică au avut avantajele și neajunsurile lor. Poate că în trecut nu existau foarte multe boli, dar nici foarte mulți medici nu erau, iar echipamentele medicale lipseau aproape cu desăvârșire. Pe măsură ce omenirea a evoluat, parcă și bolile au devenit mai complexe și mai numeroase. Se pare că descoperim un leac pentru o boală, dar apar alte trei boli și mai ucigătoare. Este și acesta un semn că planeta se îndreaptă spre distrugere, și nu spre refacere, iar omul nu evoluează, ci se degradează mereu, în ciuda înmulțirii cunoștințelor.

Privește la cei ce poartă ochelari (sau, după caz, privește în oglindă) și gândește-te cât de esențial este ceva atât de simplu ca două bucăți de sticlă. Fără acele două lentile, lumea unor oameni poate fi grav deformată, neplăcută, periculoasă chiar. Dumnezeu a inspirat pe cineva să creeze acest ajutor atât de important. El ține pasul cu nevoile oamenilor din fiecare etapă a istoriei și a contrabalansat degradarea cu ceva deosebit de ingenios. Oamenii care au avut inspirația să creeze lucruri importante Îl recunosc pe Dumnezeu ca sursa lor de inspirație și izvorul ideilor primite.

De gândit astăzi:

Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor