A doua poruncă

Ei vor fi poporul Meu, şi Eu voi fi Dumnezeul lor. Le voi da o inimă şi o cale ca să se teamă de Mine totdeauna, spre fericirea lor şi a copiilor lor după ei. Ieremia 32:38,39

A doua poruncă este să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Iubirea, deși este cel mai dorit lucru, este în același timp și foarte greu de oferit. Este complicat să măsurăm iubirea, este dureros să cerem iubire și umilitor să o primim din obligație sau din conveniență. Totuși, modul în care propune Mântuitorul să practicăm iubirea are în cuprinsul poruncii și normele/protocolul de aplicare. Dacă orice alt instrument de măsură nu funcționează, Dumnezeu ne propune să ne folosim pe noi înșine ca balanță: trebuie să ne așezăm pe noi pe un taler și pe aproapele nostru pe celălalt taler și să facem toate gesturile în oglindă. În momentul în care constat că eu mă simt deasupra celuilalt, înseamnă că ar trebui să-i ofer mai mult acelei persoane. Deși e posibil ca nevoile și așteptările celuilalt să fie diferite de ale mele, există un fond comun de nevoi și de așteptări. Amândoi vrem acceptare și compasiune; și unul, și celălalt vrem atenție, amândurora ne place să fim apreciați și întâmpinați cu gesturi profunde, făcute din proprie inițiativă, nu comandate. Nu trebuie decât să facem o listă cu posibilitățile și vom descoperi o sumedenie de feluri în care îl putem iubi pe aproapele nostru. Iar dacă, după încercări și studii, nu găsim în ce fel trebuie să facem, există un reper absolut sigur: Mântuitorul. Trebuie să văd ce și cum a făcut El, iar eu să copiez acele gesturi și atitudini. Exemplul Lui este infailibil, cine face așa cum a făcut El nu are cum să greșească – felul Lui de a Se apropia de oameni, căldura cu care Se apleca spre fiecare suflet rănit și apăsat, înțelegerea și acceptarea față de cei vinovați sau descurajați.

De gândit astăzi:

Ține minte că și azi modelul este Isus, tu ești doar unul dintre talerele balanței! Încearcă să-l așezi pe semenul tău la egalitate cu tine în importanță, în frumusețe și în valoare spirituală, apoi gândește-te ce ai putea să oferi atât pentru tine, cât și pentru celălalt. Nu va fi ușor de realizat acest lucru, dar în mod sigur va fi plin de satisfacție.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor