Primul rege al lui Israel

Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea, dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viața veșnică. Galateni 6:8


 
Israeliții s-au plictisit să fie conduși direct de Dumnezeu prin oamenii Lui (proroci, văzători, preoți). I-au cerut lui Samuel un împărat, voiau să fie și ei ca statele „civilizate” din jurul lor. Credeau că asemănarea cu celelalte popoare le va aduce vreun avantaj, că se vor simți mai importanți. Așa cum face de obicei, Dumnezeu le-a respectat dorința și a permis instalarea unui împărat. Saul a fost ales pentru această funcție. Se știe că, la început, Saul era o persoană foarte modestă, un om foarte respectuos și foarte viteaz. Dar, din nefericire, a deprins foarte repede toate apucăturile negative ale altor domnitori: a început să profite de autoritatea lui, a devenit vanitos și orgolios, apoi a devenit și foarte laș. La numai un pas de toate acestea, a venit și necredința. I se părea că Dumnezeu nu i se supune și nu răspunde la toate mofturile lui. A început să fie lipsit de respect chiar cu profetul Domnului, care îl instalase ca împărat. Pe deasupra, a devenit un criminal, ucigându-i pe cei ce nu îl slujeau necondiționat în răutățile lui. Favoarea de a fi primul împărat al unui popor nu a fost chiar onorată cum se cuvine de Saul. Cronicile despre el sunt destul de triste, așa cum este și sfârșitul vieții lui.

Sunt câteva lecții în istoria primului rege israelit: o primă lecție este a păstrării modestiei, chiar și atunci când primești o poziție de autoritate. O altă lecție este cea a caracterului. Dacă nu suntem atenți, ne vom surprinde chiar și pe noi înșine cât de răi putem deveni când ne lăsăm conduși de orgoliu sau când nu îi mai respectăm pe ceilalți. Drumul de la un om corect și bun la unul răzbunător, încrezut și necredincios este foarte scurt, e un drum care coboară. În plus, mai este și avântul pe care Satana îl dă oricui se apropie de el sau se îndepărtează de Dumnezeu.

De gândit astăzi:

Poate cea mai importantă lecție este aceea a dependenței de Dumnezeu; când cineva se consideră prea bun pentru a se mai lăsa condus de Dumnezeu, va face greșeli ireparabile. Ziua de azi este o ocazie să refaci dependența ta modestă și sigură față de Dumnezeu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor