Uniforma

Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu. Ioan 1:12


 
Multe organizații impun purtarea uniformei. Uniforma este întâlnită la școală, la instituțiile statului, la echipele sportive sau în diverse firme. Scopul este multiplu: să transmită apartenența la un grup; să confere autoritate și prestanță; să mențină cel puțin în aparență o relație de egalitate între membrii grupului sau chiar de înregimentare, supunere față de o autoritate comună. De-a lungul timpului, oamenii au luptat împotriva înregimentării și a uniformizării. Au fost diverse perioade și curente în care tot ce părea a fi uniformă era distrus și atacat. Acolo unde existau reguli, acestea erau în mod deliberat încălcate și se instala anarhia. Dar, cu toate eforturile sale, omul nu a reușit decât să înlocuiască o formă de înregimentare și uniformizare cu altă formă, de obicei mai crâncenă și mai obligatorie.

Astăzi, întreaga lume este un fel de sat global; comerțul a uniformizat populațiile. Politica și interesele economice au uniformizat societățile, indiferent de țări sau continente. Un termen foarte folosit astăzi este „multinațional”. Există societăți, firme, organizații multinaționale. Aceste multinaționale uniformizează comportamentul, vestimentația, limbajul și chiar filozofia de viață. Oriunde te duci, vei găsi aceleași modele (poate doar calitatea stofei diferă).

Nu este un lucru rău acesta, dar poate deveni periculos atunci când ne oprește să mai luăm propriile decizii, mai ales în ce privește viața noastră profundă, spirituală, în chestiuni de conștiință. Adesea, oamenii au tendința de a le dicta celorlalți ce să gândească și ce nu, ce să creadă ori să respecte. Se întâmplă acest lucru sub diferite pretexte: siguranța ta, iubirea, rușinea sau autoritatea. Dumnezeu a plătit cu viața Fiului Său libertatea noastră de alegere. Prin urmare, este ceva cu totul special și trebuie respectată.

De gândit astăzi:

Privește azi mai cu atenție și vezi ce modele de vorbire, de comportament sau de gândire te influențează puternic. Găsește ceva care să fie doar al tău și recâștigă-ți unicitatea!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor