Sistem audio mono

Iată legământul pe care-l voi face… : „Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor. Ieremia 31:33


 
După ce s-a descoperit modalitatea de a cripta și decripta sunetul, pentru a fi transmis la distanță sau înregistrat, lucrurile nu au rămas doar la acel simplu canal (sistemul monofonic), ci evoluția a continuat. Din dorința de a convinge pe cât mai mulți spectatori să vină la sălile de cinema, s-a inventat sistemul stereofonic, apoi cel multicanal, în așa fel încât spectatorul are senzația că sunetul vine exact din direcția vorbitorului sau din locul acțiunii de pe ecran. Mai nou, cei ce își permit din punct de vedere financiar își pot monta un astfel de sistem multicanal chiar și în sufrageria lor.

La început, sunetul venea dintr-o singură direcție, pe un singur canal. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și crearea posibilității de a transmite pe mai multe canale mesajul, lucrurile au căpătat dimensiuni interesante, astfel că e posibil ca, printre dialogurile sau mesajele directe, evidente, ascultătorul să recepționeze și mesaje mai puțin conștiente. Așa se face că anumite firme interesate de promovarea produselor lor au strecurat, cu ajutorul tehnicii, și mesaje așa-numite „subliminale”. Oamenii se trezesc influențați să ia anumite decizii fără să realizeze pe deplin cum s-a întâmplat acest lucru.

Sistemul însă nu e chiar nou. Iată un exemplu biblic: Pilat Îl prezintă pe Domnul Isus mulțimii și propune eliberarea Lui, dar mulțimea recepționa două canale: pe un canal auzea propunerea de eliberare, iar pe alt canal auzea un fel de șoapte care îi sugerau să ceară răstignirea. Explicația o avem în cartea Viața lui Iisus, unde se spune că printre oamenii adunați în fața lui Pilat erau și o mulțime de demoni, care îi asmuțeau pe oameni cu strigătul lor ciudat, prin care cereau răstignirea.

De gândit astăzi:

Ți s-a întâmplat vreodată să auzi îndemnuri diferite în mintea și în conștiința ta? Nu-i așa că singur nu poți controla acele influențe? Deci, în astfel de situații, mai bine spui stop la tot ce se întâmplă și te rogi stăruitor. Vei simți atunci că începi să auzi din nou clar și doar din direcția lui Dumnezeu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor