Biserici misionare

Tot aşa şi cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele. – Isaia 55:11

Cum revitalizezi o biserică din care a dispărut „dragostea dintâi” (Apocalipsa 2:4)? O asemenea biserică are nevoie să fie reînsufleţită printr-o relaţie cu Hristos, să fie reformată potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu și să fie transformată într-o școală misionară care să instruiască pe toţi membrii. Ellen White spunea: „Fiecare biserică ar trebui să fie o şcoală de pregătire a lucrătorilor creştini. Membrii ei ar trebui să fie învăţaţi cum să le citească altora din Biblie, cum să conducă şi să predea la Şcoala de Sabat, cum să-i ajute cel mai bine pe cei săraci şi să îngrijească de cei bolnavi, cum să lucreze pentru cei neconvertiţi”( Divina vindecare, p. 149).

Nicio altă strategie misionară adventistă nu a fost atât de eficientă în a transforma comunităţile locale în agenţii misionare precum așa-numitele societăţi misionare și de tratate. Pe 6 noiembrie 1870, prima dintre aceste societăţi a fost organizată de Stephen N. Haskell pentru recent formata Conferinţă New England. Scopul ei triplu era acela de a vizita oamenii, de a răspândi cărţi și tratate și de a face abonamente la publicaţiile periodice adventiste. Orice adventist autentic putea să se alăture societăţii plătind o taxă de un dolar. Fiecare membru trebuia să ţină o evidenţă cu lucrarea lui sau a ei și să o raporteze la întâlnirea trimestrială a societăţii. În 1873, Conferinţa Generală l-a rugat pe Haskell să călătorească în toate conferinţele și să promoveze lucrarea misionară și cu tratate. Iar în 1874 a fost înfiinţată Societatea internaţională misionară cu tratate.

Astăzi, lumea noastră este mult mai sofisticată și mai provocatoare. Multe metode bune folosite în trecut pentru a ajunge la oameni s-ar putea să nu mai funcţioneze în prezent la fel de bine ca în trecut și poate va fi nevoie să fie actualizate sau înlocuite. Dar poţi să-ţi imaginezi biserica ta locală devenind o „școală de pregătire a lucrătorilor creștini” eficientă? Adu-ţi aminte că „biserica trebuie să fie o biserică lucrătoare dacă vrea să fie o biserică vie” (Christian Service, p. 83)

Oricât de important pare să te întrebi retoric ce ar trebui să facă biserica, e cu mult mai eficient să îți pui și să ţii seama de cruciala întrebare: Ce fac eu pentru a revitaliza biserica mea locală? Te rog, permite-I lui Dumnezeu să-ţi folosească aptitudinile și îndemânările pentru a transforma biserica ta locală într-o agenţie misionară puternică!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video