Pe pământ fermecat

Atunci şarpele a zis femeii: „Hotărât că nu veţi muri, dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.” – Geneza 3:4-5

Ce faci când cuvântul lui Satana pare să fie mai logic, mai actual, mai relevant decât Cuvântul lui Dumnezeu? Sigur aceasta a fost și dilema Evei în Grădina Edenului (Geneza 2:15-17; 3:1-6) și continuă să fie și problema multora din ziua de astăzi care permit raţiunii umane să aibă ultimul cuvânt.

Moses Hull (1836–1907) a acceptat mesajul advent în iulie 1857 și a fost hirotonit pentru lucrarea Evangheliei în anul următor. A devenit un predicator elocvent, un bun scriitor, un apologetic îndemânatic în dezbaterile publice, în special cu spiritiștii. Dar James și Ellen White l-au avertizat cu privire la spiritul lui combativ și pericolul de a se expune astfel influenţei lui Satana. Aparent, totul era sub control, blamându-i pe spiritiști în Review and Herald, 25 martie 1862, ca fiind „cea mai rea formă de infidelitate”. Totuși, în octombrie 1862, el a avut o dezbatere în Paw Paw, Michigan cu un spiritist care se numea W.F. Jamieson, iar de atunci încolo viaţa lui nu a mai fost la fel.

Pe 5 noiembrie 1862, Ellen White a primit o viziune care arăta starea periculoasă în care se afla Moses Hull. Ea l-a avertizat: „Tu ai discutat cu Satana, ai negociat cu el, ai zăbovit pe terenul interzis”, dar el era pe deplin „adormit în faţa pericolului”. Ea a adăugat: „El mi-a fost prezentat ca stând pe marginea unei prăpăstii îngrozitoare, gata să se arunce. Dacă se va arunca, va fi decisiv; soarta lui veşnică va fi hotărâtă. Lucrarea şi deciziile lui sunt pentru veşnicie (Mărturii pentru biserică, vol. 1, pp. 426–432).

Spre bucuria multora, Hull s-a întors în biserică și s-a realăturat misiunii, dar reconsacrarea lui nu a ţinut mult. Pe 20 septembrie 1863 a predicat în Manchester, New Hampshire, ultima lui predică în calitate de pastor adventist, devenind apoi un vorbitor și scriitor spiritist influent. A rămas așa până la moartea sa, în 1907. El s-a aruncat și Satana a triumfat!

Terenul fermecat al lui Satana este prea atractiv, iar argumentele lui, prea convingătoare. Stai departe de ele! Alejandro Bullón a avut dreptate când a spus: „Dumnezeu nu ne cere să-L apărăm aproape de pomul cunoștinţei binelui și răului, ci departe de el.” Nu uitaţi niciodată sfatul acesta.

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video