Rugăciunea și munca

Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia! – 1 Corinteni 9:16

Cele mai eficiente proiecte misionare creştine au fost iniţiate de bărbaţi şi femei care mai întâi şi-au plecat genunchii în rugăciune şi doar apoi au pornit la lucru. Evanghelizarea fără rugăciune are în sine un secularism uscat, iar rugăciunea fără evanghelizare duce la un formalism egoist.

James Hutson Taylor (1832–1902) s-a născut în Barnsley, Anglia, pe 21 mai 1832, într-o familie creştină. Dar ca adolescent, el a devenit foarte sceptic şi lumesc. Într-o zi, mama lui a hotărât să se roage pentru el până când avea să fie convinsă că rugăciunea ei a primit răspuns. Hutson a avut o convertire uimitoare şi a hotărât să devină misionar în China. Imediat după aceea a început să studieze mandarina, dar şi greaca, ebraica şi latina. Sub tutela Societăţii Misionare Chineze, el a primit instruire medicală la un spital din Londra. Pe 19 septembrie 1853, la vârsta de 21 de ani, Hudson a plecat de la Liverpool pe vasul Dumfries, ajungând în Shanghai, China, pe 1 martie 1854.

În 1865, Hudson Taylor a fondat China Inland Mission (CIM) cu gândul că nu va cere niciodată fonduri de la donatori, ci se va încrede doar în Dumnezeu pentru a răspunde nevoilor. În cartea sa, China: Its Spiritual Need and Claims (1865), Taylor spune: „Pot oare toţi creştinii din Anglia să stea liniştiţi, cu mâinile în sân, în timp ce mulţimile acestea [din China] pier – pier din lipsă de cunoştinţă – din lipsa acelei cunoştinţe pe care Anglia o are în măsură atât de bogată, care a făcut ca Anglia să fie ce este şi pe noi ne-a făcut cine suntem? Ce ne învaţă Maestrul nostru? Oare nu că, dacă o singură oaie din o sută se pierde, să le lăsăm pe cele nouăzeci şi nouă şi să o căutăm pe aceea singură? Dar aici proporţia aproape că este inversă şi noi stăm acasă cu acea oaie singură şi nu luăm seama la cele nouăzeci şi nouă care pier!”

Hudson Taylor şi-a dedicat 51 de ani din viaţă ca misionar în China. În tot ce a făcut se putea vedea pasiune şi simţământul urgenţei. Se spune că niciodată nu a răsărit soarele în China fără să îl găsească pe Hudson Taylor pe genunchi. Când a murit, în China erau 205 posturi misionare CIM, 849 de misionari şi 125 000 de chinezi creştini. Oriunde am sluji Domnului, noi ar trebui să fim umpluţi de aceeaşi pasiune pentru suflete şi de aceeaşi determinare pentru misiune care l-au caracterizat pe Hudson Taylor!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor