Numărul 13

Pe când grăia El încă, iată că a venit o gloată. Şi cel ce se chema Iuda, unul din cei doisprezece, mergea în fruntea lor. El s-a apropiat de Isus, ca să-L sărute. Şi Isus i-a zis: „Iudo, cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?” – Luca 22:47-48

Mulţi oameni cred astăzi că numărul 13 este un număr cu ghinion. Evită să stea în rândul 13 în avion sau la etajul 13 la hotel. Le este frică de vineri 13, unii sunt chiar terifiaţi de vineri, 13 august. În astfel de zile, ei preferă să stea acasă şi să nu facă lucruri importante. Dar cum au început aceste superstiţii?

Există mai multe teorii care să justifice „numărul nenorocos 13”. De exemplu, în contrast cu 12, un simbol al plenitudinii, numărul 13 a fost privit ca unul incomplet. Unii mistici susţin că Isus şi cei 12 apostoli alcătuiau un grup de 13, dar când trădătorul Iuda a plecat, grupul s-a redus la numărul ideal, 12. În 13 aprilie 1970, unul din tuburile de oxigen de pe Apollo 13 a explodat şi misiunea sa a fost încheiată. Alte exemple asemănătoare ar putea fi adăugate pe această listă.

Despre „vineri 13”, unii susţin că vinerea în care Iuda L-a trădat pe Isus a fost „Nisan 13” în calendarul iudaic, când singurele posibilităţi ar fi fost Nisan 14 şi 15. În vinerea din 13 octombrie 1307, Filip al IV-lea al Franţei a arestat sute de cavaleri templieri. Demn de menţionat este şi romanul lui Thomas W. Lawson, Friday, the Thirteenth (1907), care a ajutat la popularizarea acestei superstiţii.

„Vineri, 13 august” combină câteva din aceste teorii cu reputaţia proastă a lunii august în unele culturi. De exemplu, miresele portugheze evitau să se căsătorească în august pentru că aceea era luna în care marinarii obişnuiau să plece în călătorii lungi şi domnişoarele proaspăt căsătorite nu voiau să fie lăsate singure, fără o lună de miere. În Brazilia, luna august este cunoscută ca luna ghinionistă a câinilor turbaţi, când de obicei câinii erau vaccinaţi împotriva turbării.

Fără îndoială, multe dezastre s-au întâmplat vinerea 13, dar acelaşi lucru putem spune şi despre celelalte zile din an. Totul depinde de perspectiva din care priveşti. Problema începe când coincidenţele sunt considerate o normă şi excepţiile sunt considerate regulă. Cei care se încred în Dumnezeu şi îşi pun viaţa în mâna Lui nu au niciun motiv să fie preocupaţi de astfel de superstiţii nefondate. La urma urmei, „dacă Dumnezeu este pentru noi, cine poate sta împotriva noastră?” (Rom. 8:31).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video