Orchestra lui Dumnezeu

Pentru ca domniile şi stăpânirile din locurile cereşti să cunoască azi, prin biserică, înţelepciunea nespus de felurită a lui Dumnezeu. – Efeseni 3:10

Meditând la starea bisericii tale locale, ce analogie ar putea să o descrie cel mai bine? De exemplu, Pavel compara biserica cu trupul, cu diversele sale organe şi membre (1 Cor. 12:12-31). Alţii o compară cu un spital spiritual, cu mulţi pacienţi bolnavi. Un prieten îmi spunea odată că biserica lui ar putea fi comparată cu un 7-Eleven Marked popular, membrii frecventând biserica doar în ziua a ş aptea de la ora 11, când începe serviciul divin.

Într-o vreme când creştinismul şi-a pierdut mult din identitatea sa de la început, John Calvin (1509–1564) a fost un motivator şi supraveghetor al reformei structurilor ecleziastice, educaţionale şi politice din Geneva, Elveţia. Ce a fost Luther pentru Reforma din Germania, asta a fost Calvin pentru populaţia vorbitoare de limbă franceză. Calvin a murit pe data de 27 mai 1564, în Geneva, dar a lăsat creştinătăţii o moştenire impresionantă a unui model eficient de organizaţie a bisericii.

Una dintre cele mai pătrunzătoare analogii a lui Calvin referitoare la biserică este asemănarea cu o orchestră. Comentând versetul din Psalmii 135:13, el spunea: „Întreaga lume este un teatru pentru afişarea bunătăţii, a înţelepciunii, dreptăţii şi puterii divine, dar biserica este orchestra, cea mai vizibilă parte a sa; cu cât sunt mai aproape instrucţiunile lui Dumnezeu de noi, cu atât mai intimă şi protectoare este transmiterea beneficiilor sale, cu atât mai mult suntem noi chemaţi să le luăm în seamă.”

Această afirmaţie ar trebui să ne conducă la câteva reflecţii pline de semnificaţie. Să ne imaginăm pentru o clipă că biserica este cu adevărat o orchestră. Cât de bine acordate sunt instrumentele? Toţi membrii orchestrei interpretează aceeaşi piesă în acelaşi ritm? Mai mult, cât de impresionat ar fi publicul de muzica interpretată? Mark Dever spunea: „Biserica este Evanghelia demonstrată vizibil.” În acest caz, ce fel de evanghelie spune biserica ta locală?

Biserica ta locală este orchestra lui Dumnezeu pentru comunitatea în care locuieşti. Poate te vei gândi astăzi la câteva strategii practice care ar putea aduce îmbunătăţiri în a interpreta cea mai bună muzică în cel mai minunat mod posibil. Nu uita! Dumnezeu merită tot ce este mai bun!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video