Manhattan

Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu o comoară ascunsă într-o ţarină. Omul care o găseşte o ascunde şi, de bucuria ei, se duce şi vinde tot ce are şi cumpără ţarina aceea. – Matei 13:44

Imaginează-ţi că eşti printre cei peste 137 000 de turişti care vizitează insula Manhattan în fiecare zi. Situată în inima oraşului New York, insula este considerată centrul capitalismului în lume. Dacă eşti interesat de economie şi afaceri internaţionale, atunci îţi recomand să vezi sediul Naţiunilor Unite şi cele două mari pieţe de schimb din lume – New York Stock Exchange şi NASDAQ Stock Market. Indiferent care îţi sunt preferinţele personale, cu siguranţă că vei vrea să vizitezi şi Time Square, Broadway, Central Park, Grand Central Terminal şi Empire State Buil-ding. Dar nu foarte mulţi ar vrea să vadă o agenţie imobiliară, deoarece acolo preţurile proprietăţilor de pe insulă trec de obicei de 15 000 de dolari pe metru pătrat!

Numele „Manhattan” înseamnă „insula cu multe dealuri”. Iniţial, insula a aparţinut tribului de amerindieni Lenape. Dar pe 24 mai 1626 (sau cel puţin cândva între mai şi iunie 1626), Peter Minuit a cumpărat insula pentru compania Dutch West India, făcând schimb cu bunuri care valorau 60 de guldeni (fosta monedă a Olandei). Unii autori au sugerat că întreaga insulă a fost cumpărată pentru echivalentul a 24 de dolari.

Cu inflaţia, astăzi ar valora puţin peste o mie de dolari. Oricare ar fi fost preţul, Minuit nu îşi putea imagina atunci cât de valoroasă avea să devină acea insulă! În pilda scurtă despre comoara ascunsă (Matei 13:44), Isus a comparat Împărăţia cerurilor cu o comoară mult mai valoroasă decât toate avuţiile pământeşti la un loc, inclusiv decât toată insula Manhattan. Unii oameni pot trage concluzia din această parabolă că un creştin veritabil nu ar trebui să deţină bunuri pământeşti. Dar parabola despre cei poftiţi la cină (Luca 14:15-24) clarifică puţin lucrurile, spunând că adevărata problemă nu este în a deţine un teren sau un bou, nici chiar în a te căsători. Problema apare când lăsăm ca aceste lucruri să ne înlocuiască angajamentul necondiţionat faţă de Împărăţia lui Dumnezeu.

După cum Peter Minuit a făcut o investiţie imprevizibilă prin achiziţionarea insulei Manhattan, şi de la noi se aşteaptă să ne folosim talentele în cauza lui Dumnezeu, chiar dacă nu ştim exact care va fi rezultatul (Matei 25:14-30). Fă tot ce poţi mai bine pentru Dumnezeu, lasă rezultatele în seama Lui, şi nu vei fi dezamăgit!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video