Ce vreau eu să secer?

Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul aceea va şi secera. (Galateni 6:7)

După o altercaţie violentă cu vecinul său, un tânăr a hotărât să se răzbune. Într-o noapte, a intrat „pe câmpul vecinului şi a semănat o cantitate mare dintr-o buruiană periculoasă, nu doar datorită creşterii şi răspândirii ei rapide, ci şi pentru că, odată ce a prins rădăcini, este nevoie de eforturi serioase pentru a o smulge”. După ce şi-a dus la îndeplinire planul dezastruos, tânărul s-a simţit foarte mulţumit cu el însuşi.

Dar, ironia sorţii: tânărul s-a îndrăgostit de fata vecinului şi şansa a făcut ca şi ei să îi placă de el. După o vreme, el a cerut-o în căsătorie. Tatăl fetei le dădu cadou de nuntă „chiar câmpul pe care tânărul s-a bucurat să îl umple de buruieni”. Îţi poţi imagina surpriza neplăcută a proaspătului căsătorit, când nu a avut ce să mai facă decât să accepte terenul şi apoi să muncească din greu pentru a repara răul pe care chiar el l-a produs. Ruşinat de fapta lui, nu a putut „decât să afirme, cuprins de durere: Sunt pe cale să secer ce am semănat cu mâna mea” (Enrique Chaji şi Francesc X. Gelabert, Aprenda a pensa en positivo [Învaţă să gândeşti pozitiv], pp. 79–80).

Avea perfectă dreptate! Aş vrea să te întreb: tu ce ai semănat pe terenul inimii tale? Care sunt obiceiurile pe care le cultivi? Oricare ar fi răspunsul tău la aceste întrebări, trebuie să ştii că ceea ce faci acum cu viaţa ta va aduce rezultate care îţi vor influenţa prezentul, dar şi viitorul.

În urmă cu două mii de ani, apostolul Pavel scria în Epistola către galateni: „Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea, dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică. Să nu obosim în facerea binelui, căci la vremea potrivită vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” (Galateni 6:7-9).

Dacă acest tânăr ar fi urmat sfatul lui Pavel, el ar fi primit în dar de nuntă un teren fertil. Dar egoismul şi spiritul lui de răzbunare l-au dus la ruină. Gândeşte-te la ce ai semănat în viaţa ta în tot acest an şi răspunde la următoarea întrebare: ce fel de recoltă vei culege?

#seamănăbine #nufirăzbunător

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor