Nimeni nu poate trăi pentru sine

Fiecare din voi să nu se uite la foloasele lui, ci la foloasele altora. (Filipeni 2:4)

Într-o ocazie, omul de ştiinţă elveţian Louis Agassiz şi fratele lui mai mic trebuiau să îi aducă ceva tatălui lor. Dar, pentru a asculta de porunca tatălui lor, ei trebuiau să traverseze un lac îngheţat. După ce au analizat situaţia, ei au hotărât să se aventureze pe gheaţă, sub privirea protectoare a mamei lor. Aproape că reuşiseră să traverseze pe partea cealaltă când mama a observat o fisură în gheaţa pe care stăteau. Pentru Louis nu a fost greu să sară peste spărtură, dar fratele lui mai mic nu a mai putut să treacă peste crăpătură cu aceeaşi uşurinţă ca fratele lui mai mare. Mama, văzând ce se întâmplă, a început să strige: „Cel mic va cădea în apă şi se va îneca. El nu poate să sară atât de departe!”

Apoi s-a întâmplat un lucru neaşteptat, Luis s-a întins peste spărtură, punându-şi mâinile pe marginea cealaltă, unde era fratele lui mai mic şi cu corpul lui a făcut un pod pentru acesta, ca să treacă peste apele îngheţate (Samuel Vila, Enciclopedia de anécdotas et ilustraciones, p. 60).

Fără îndoială că Louis a fost un exemplu nobil de altruism. Ce înseamnă acest cuvânt? Dicţionarul Larousse îl defineşte astfel: „preocupare dezinteresată pentru binele celuilalt” şi, aş adăuga eu, chiar în detrimentul binelui propriu. Pentru majoritatea dintre noi nu este o problemă să facem bine celorlalţi; dar, dacă a-l ajuta pe celălalt constituie un risc pentru propria noastră siguranţă, am fi dispuşi să mergem să îl ajutăm? Asta a făcut Louis. El a avut în vedere binele fratelui său atunci când a încercat să evite ca acesta să cadă în lac; făcând acest lucru, el a riscat să cadă în apă.

Pentru a fi altruişti, trebuie să sfărâmăm puterea „eului”. Trebuie să acceptăm şi să punem în practică învăţătura biblică: „Niciunul nu trăieşte pentru sine” (Romani 14:7). Aceasta este o declaraţie tranşantă, absolută şi foarte clară. Nu tu trebuie să fii în centrul existenţei tale. Astăzi şi în fiecare zi, încearcă să fii un exemplu viu de altruism, aşa cum a fost Isus.

#altruism #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video