Eroul anonim de la Midway

Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe. (1 Petru 5:6)

După atacul japonezilor împotriva bazei de la Pearl Harbor, Joe Rochefort a reuşit să descifreze codurile de comunicare ale armatei nipone. Fiind într-o bază de informaţii de la Oahu, Joe a reuşit să afle că japonezii urmau să atace atolul Midway, în 3 iunie 1942. Datorită decodărilor lui, Statele Unite au învins armata japoneză pentru prima dată în trei sute cincizeci de ani. Japonia a pierdut patru portavioane, un crucişător, două mii cinci sute de oameni, trei sute douăzeci de avioane şi cei mai buni piloţi.

Cel mai ciudat lucru este că Rochefort nu a primit nicio recunoaştere pentru munca sa impresionantă. De fapt, anumite persoane cu influenţă de la Washington au falsificat rapoartele şi şi-au însuşit meritele care îi reveneau lui Rochefort. Guvernul a clasificat cazul în patruzeci de ani şi Rochefort nu a primit niciodată recunoştinţa pe care o merita. El a fost transferat de la serviciul de informaţii şi a fost repartizat pe un baraj plutitor în San Francisco.

În cartea Day of Deceit: The Truth about FDR and Pearl Harbor [Înşelăciunea de la Pearl Harbor], Ken Landis, Rex Gunn şi Robert Andrade citează de pe biletul lăsat de Rochefort pe biroul său: „Vom putea realiza ceva doar atunci când nimeni nu se va mai îngrijora să primească răsplata pentru ce a făcut.” Autorii mai adăugau: „Aceasta a fost atitudinea care a făcut posibilă victoria din bătălia în Midway.” În 1985, Rochefort a fost decorat post-mortem cu Medalia pentru Servicii Navale distinse, în 1986 a primit Medalia Prezidenţială pentru Libertate şi în anul 2000 a fost inclus în templul celor renumiţi la Agenţia Naţională de Securitate.

Dacă nici tu nu ai primit recunoştinţa pe care o meritai, nu te descuraja. Îţi aminteşti ce s-a întâmplat cu Mardoheu? Atunci când a descoperit uneltirea lui Bigtan şi Tereş (vezi Estera 2:19-23), nimeni nu i-a recunoscut munca. La mult timp după aceea, datorită lucrurilor uimitoare care li se întâmplă copiilor lui Dumnezeu, împăratul a aflat ce se întâmplase şi, în cele din urmă, Mardoheu a primit răsplata cuvenită (Estera 6:1-14). Dumnezeu ştie de ce îngăduie anumite lucruri. Pentru că nu există nicio garanţie că vom primi în această viaţă toate meritele pentru faptele noastre, să ne plănuim viaţa în aşa fel încât, la întoarcerea lui Isus, să putem primi o răsplată mai bună, viaţa veşnică.

#eroianonimi

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor