Eşti descreierat?

Înţelege ce-ţi spun! Domnul îţi va da pricepere în toate lucrurile. (2 Timotei 2:7).

În cartea sa, Magicianul din Oz, Lyman Frank Baum relatează discuţia care a avut loc între Omul de Tinichea şi sperietoare, când cea din urmă căzu într-o groapă.

– De ce nu ai evitat groapa? întrebă Omul de Tinichea.

– Mie îmi lipseşte inteligenţa, răspunse sperietoarea bucuroasă. Ştii, capul meu este umplut cu paie, de aceea vreau să merg să îl văd pe Oz, ca să îmi dea creier.

– Ah, înţeleg. Dar, la urma urmei, creierul nu este lucrul cel mai bun din lume.

– Tu ai unul? îl întrebă sperietoarea.

– Nu, capul meu este gol, răspunse Omul de Tinichea. Dar a fost o vreme în care am avut creier, dar şi inimă şi, pentru că le aveam pe amândouă, am ales inima.

Dar sperietoarea se ţinu tare pe poziţie:

– Eu aş cere creier în loc de inimă; un prost fără creier nu va şti ce să facă cu inima, dacă ar avea-o.

În cartea Proverbele, capitolul 7, Solomon povesteşte despre un tânăr care, la fel ca sperietoarea, se pare că nu avea creier. În versetul 6, el îl descrie pe tânăr ca fiind o persoană căreia îi lipsea mintea, bunul-simţ, raţiunea. Versiunea Palabras de Dios para Todos îl numeşte un tânăr „foarte neîndemânatic”. În realitate, Solomon dorea să descrie un tânăr „descreierat, fără creier”.

De ce nu avea „creier” sau minte acel tânăr? Era lent la ore? Nu! Avea o memorie slabă? Nu! Lui îi lipsea bunul-simţ. El nu îşi putea controla apetitul sexual. Sexul este legal şi bun; dar tânărul din Proverbe, pentru că nu ştia să îşi utilizeze mintea, a mers la casa unei prostituate. În consecinţă, el era ca „boul care se duce la măcelărie, ca un cerb care aleargă spre cursă, ca pasărea care dă buzna în laţ, fără să ştie că o va costa viaţa” (v. 22, 23). Folosirea nepotrivită a sexului va ajunge să îţi sfâşie inima.

Capcana în care a căzut tânărul din Proverbele 7 a fost cea a sexului interzis. A ta care este? În ce capcană eşti tu prins acum? Dacă, asemenea sperietorii, îţi lipseşte creierul, cere-I lui Dumnezeu să îţi dea creier. Nu fi un descreierat.

#cereînţelepciune

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor