O carte demnă de încredere

În adevăr, v-am făcut cunoscute puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu întemeindu-ne pe nişte basme meşteşugit alcătuite, ci ca unii care am văzut noi înşine cu ochii noştri mărirea Lui. (2 Petru 1:16)

Probabil că nu ştii cine a fost William Mitchell Ramsay, dar sunt convins că îţi va plăcea povestea lui. Ramsay a fost un arheolog şi istoric englez, ateu şi fiu de ateu, care a încercat să demonstreze că Biblia nu este deloc o scriere serioasă şi că toate ipotezele istorice găsite în ea sunt false. Pentru a demonstra acest lucru, el se folosea de două cărţi: Evanghelia după Luca şi Faptele apostolilor, deoarece în aceste cărţi din Biblie sunt menţionate locuri, nume şi date care pot fi coroborate sau dezminţite cu uşurinţă cu ajutorul surselor istorice seculare.

Pentru a-şi atinge scopul, Ramsay a parcurs cu grijă toate locaţiile biblice şi s-a consacrat acestei cercetări timp de 25 de ani. Rezultatele, în mod surprinzător, au arătat, prin săpăturile arheologice, că 32 de ţări, 54 de oraşe şi nouă insule menţionate de Luca în cea de-a doua carte a sa erau aşezăminte autentice.

Imaginează-ţi ce surprins a fost când şi-a dat seama că Faptele apostolilor este o carte sigură din punct de vedere istoric! Ajuns la o vârstă înaintată, el spunea: „Mi-am propus să caut adevărul la frontiera dintre Grecia şi Asia şi l-am găsit acolo [în cartea Faptele apostolilor]. Relatările lui Luca sunt mult mai demne de încredere decât cele ale unui istoric oarecare şi pot sprijini cea mai minuţioasă analiză şi scrutin.”

După experienţa avută, William Ramsay, vechiul critic al Bibliei, s-a consacrat apărării adevărului Noului Testament şi numele lui a ajuns în analele istoriei ca fiind unul din cei mai mari arheologi ai tuturor timpurilor.

Ce putere are Biblia! Ea îl poate transforma pe cel care nu crede într-un credincios şi ea poate să te pregătească pentru mântuire. Biblia nu este o carte de fabule şi poveşti, este Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă Ramsay a putut fi transformat de Scripturi, astăzi, tu îi poţi cere lui Dumnezeu să te transforme prin citirea Cuvântului Său. „Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte” (Iosua 1:8). Cuvântul lui Dumnezeu este o carte eficace. Citeşte-l şi vei fi înţelept; crede-l şi vei fi salvat; pune-l în practică şi vei deveni sfânt.

#putereaBibliei #CuvântulluiDumnezeu

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video