O adevărată forţă

Întăriţi, cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare, cu bucurie. (Coloseni 1:11)

Timp de patruzeci de ani, israeliţii au rămas sub stăpânirea filistenilor şi, din cauza apostaziei lor, „au făcut iarăşi ce nu plăcea Domnului” (Judecătorii 13:1). În toată această decădere morală şi religioasă, Dumnezeu a avut milă de poporul Său şi a ridicat un om care să „izbăvească pe Israel din mâna filistenilor” (Judecătorii 13:5). Ştii despre cine vorbesc? Da, este vorba de Samson!

Parcurgând istoria lui Samson din Judecătorii 13–16, ne uimim văzând contrastele care pot fi observate în viaţa acestui supererou legendar. Samson a putut să îi stăpânească pe filisteni, dar nu a putut niciodată să se stăpânească pe el însuşi şi cădea în mod constant prizonier în pânza ţesută de propriile lui dorinţe. Deşi el a fost judecător în Israel, Biblia nu îl prezintă niciodată ca muncind cot la cot cu compatrioţii lui. Chiar mai mult, el era individualist, egocentric, făcea totul de unul singur. El a fost în stare să dea foc lanurilor de grâu ale inamicului, dar nu a putut niciodată să îşi stăpânească focul interior care ardea în fiecare colţişor al inimii lui. Nu doar o dată, el ar fi putut rupe legăturile care îl ţineau legat de filisteni, dar în mod constant el era lipsit de putere în faţa lanţurilor păcatului. El ştia cum să omoare un leu cu mâinile goale, dar capitula înaintea desfrâului îndărătnic care urla în el. Forţa lui fizică era pe atât de mare pe cât era şi slăbiciunea lui spirituală.

La ce ne ajută să avem o astfel de tărie dacă rămânem incapabili să o folosim cu bună ştiinţă? Analizând viaţa lui Samson, ne dăm seama că ne amintim de el gândindu-ne la tot ceea ce a distrus şi nu la ce a construit. Ţi-ar plăcea ca cineva să îşi amintească de tine în acest fel?

Să învăţăm din experienţa acestui prieten puternic. Deşi nu este nimic rău în a fi puternic din punct de vedere fizic, nu trebuie să uităm că forţa interioară, spirituală este de departe mult mai necesară. Tocmai de aceea, în orice clipă, noi trebuie să îi cerem Tatălui nostru ceresc să ne acorde privilegiul „să ne facă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul dinăuntru” (Efeseni 3:16). Cum poate întări Dumnezeu „omul dinăuntru”? El poate face acest lucru prin prezenţa şi puterea Duhului Sfânt în viaţa noastră. Nu ţi-ar plăcea să primeşti această putere? Domnul ne poate face puternici în punctele în care Samson a fost slab.

#forţăinterioară

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor