Marea transformare

Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră? (Romani 8:31)

Wilberforce obişnuia să numească etapa care a urmat întâlnirii cu Milner „marea transformare”. De atunci, viaţa lui nu a mai fost condusă de dorinţa de a urca tot mai sus în sfera politică. Lucrul care era acum cel mai important pentru el era să fie un slujitor model al lui Isus, chiar în funcţia pe care o ocupa în parlament. Wilberforce a crezut din toată inima că Dumnezeu îl pusese acolo pentru a înfăptui o mare lucrare. Care?

Una dintre cele mai profitabile ramuri ale comerţului pentru Imperiul Britanic era comerţul cu sclavi din Africa. Aproape trei milioane de africani au fost despărţiţi de familiile lor şi trimişi, în condiţii inumane, în teritoriile dominate de Marea Britanie. După mai mulţi ani în care a meditat şi s-a rugat pe acest subiect, Wilberforce a ajuns la concluzia că abolirea comerţului detestabil cu sclavi era unul dintre obiectivele pe care Domnul dorea să îl îndeplinească prin el. Interesele lui s-au schimbat. În loc să mai spere la postul de prim-ministru, el s-a consacrat unei cauze care era în detrimentul popularităţii sale ca politician. Bătălia urma să fie grea şi epuizantă. Pentru a-l încuraja, John Wesley i-a scris următoarele: „Mergi mai departe în numele lui Dumnezeu, cu puterea tăriei Lui, până când acest sclavagism american (cel mai respingător care a existat vreodată sub soare) va fi eliminat în faţa acestei puteri” (7 hommes et le secret de leur grandeur, p. 50).

Datorită călătoriei lui în compania lui Milner, Wilberforce a descoperit lucrarea care avea să fie moştenirea lăsată de el pentru această lume. În 1791, el a prezentat primul lui proiect înaintea Camerei Comunelor a Parlamentului Marii Britanii, având ca obiectiv suspendarea comerţului cu sclavi. Dar propunerea lui a fost sabotată în repetate rânduri. Totuşi, aşa cum spunea şi apostolul Pavel: „Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?” (Romani 8:31). Nimic nu îl putea împiedica pe Wilberforce să îşi ducă la îndeplinire misiunea pe care Dumnezeu i-o încredinţase. După 18 ani lungi de luptă, în 1807, Anglia a abolit comerţul cu sclavi. O călătorie, un prieten, o discuţie! Nimic nu este banal! Nimic nu este lipsit de importanţă! Oricare dintre aceste lucruri pot fi determinante pentru viitorul tău şi pentru binele celor din jurul tău. Tu ai putea fi următorul William Wilberforce.

#schimbălumea

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor