Ce ştim despre Columb

Sfârşitul tuturor lucrurilor este aproape. (1 Petru 4:7)

Unde s-a născut amiralul mării şi guvernatorul general al Indiilor Occidentale, Cristofor Columb? Răspunsul la această întrebare constituie unul dintre cele mai mari mistere din ultimii cinci sute de ani. Din 1940 predomină teza lui Ramón Menéndez Pidal, care, bazându-se chiar pe ceea ce a spus amiralul însuşi, susţine că Columb s-a născut la Genova. Totuşi, s-a mai afirmat că s-ar fi născut în Españoa, Portugalia. Cei care urmează teoria unei naşteri în Spania spun de exemplu că s-a născut în Ibiza, în Catalonia, în Mallorca, în Extremadura şi chiar şi în Galicia. Columb este vinovat de această mare confuzie, deoarece, conform spuselor fiului lui, Hernando Columb, exploratorul, nu a vrut să-i cunoaştem originea şi patria.

Ceea ce Columb a vrut ca noi să ştim este că el era creştin, credea că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu şi s-a asigurat că ne lasă un portret al experienţei sale spirituale în cartea sa, intitulată Cartea profeţiilor. În această operă, Columb lasă să se observe convingerea sa că Domnul l-a pregătit să ducă la îndeplinire descoperirea Indiilor şi că traversarea sa a fost un miracol divin. De asemenea, face cunoscută credinţa sa în cea de-a doua venire când afirmă: „Sfintele Scripturi, prin gura profeţilor Vechiului Testament şi prin Isus în Noul Testament, mărturisesc că această lume se va încheia. Semnele acestea au fost prezise de Matei, Marcu şi Luca, au fost profetizate chiar şi de profeţi.

Columb nu a ascuns nici faptul că era un om al rugăciunii, scriind: „Dumnezeule, cel care mişti inimile oamenilor fără sunetul cuvintelor şi fără efort, care dezlegi limbile bâlbâiţilor, care eşti prezent în orice timp potrivit, priveşte la ce este în sufletul nostru şi răspunde favorabil cererii noastre. Noi, care nu suntem experţi în Cuvântul tău, noi cunoaştem puterea Ta. Ferice de omul pe care Îl înveţi, Doamne, şi-l îndrumi în Legea Ta. Fă-ne, te rugăm, să înţelegem cuvintele tale, cărţile şi profeţiile care au fost scrise prin Tine! Amin.” Chiar dacă nu ştim unde s-a născut amiralul, putem astăzi să ne însuşim viaţa sa de credinţă şi de rugăciune.

#oviaţădecredinţăşiderugăciune

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor