Maestrul suprem

Am fost răstignit împreună cu Hristos. (Galateni 2:20)

În cartea sa, Un minut pentru absurd, Anthony de Mello spune povestea maestrului care a spus pictorului într-o zi:

– Orice pictor care doreşte să persevereze trebuie să lucreze neobosit timp de multe ore. Dar sunt puţini cei care reuşesc să se păzească de influenţa „eului” în timp ce pictează. Şi când aceasta se întâmplă, atunci apare opera de artă.

Puţin după aceea, unul dintre ucenicii săi a venit să-l întrebe:

– Ce este un maestru?

Iar maestrul i-a răspuns:

– Este cel care a putut să se golească de eul propriu şi a cărui viaţă de atunci încolo devine o operă de artă.

Cu ce te ocupi tu? Să „pictezi o operă de artă” sau să faci din viaţa ta „o operă de artă”? Pentru a picta bine, nimic nu valorează mai mult decât munca „neobosită pe parcursul orelor fără sfârşit”. Totuşi, a „se elibera” de sine este o chestiune mai complexă. Problema este că sinele este atât de „bun”, încât nimeni nu vrea să se golească de bunăvoie. A mă goli de eu implică să devin liber de mine însumi. Şi cine vrea să se despartă de sine însuşi? „Fii cu luare-aminte asupra ta însuţi”, i-a spus Pavel tânărului Timotei. Principalul meu duşman sunt eu; astfel, eu trebuie să mă „părăsesc pe mine însumi”, pentru ca viaţa mea să se transforme într-o operă de artă. Problema este cum reuşesc să fac asta?

Uite şi răspunsul: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine.” Eul trebuie crucificat. Şi cum ştim noi că eul a fost crucificat? Când forţa de conducere nu mai este voinţa noastră, ci cea a lui Hristos. Crucificându-ne „eul”, noi permitem ca viaţa noastră să fie trăită în cel care a murit pentru noi. Şi când Hristos trăieşte în noi, acţiunile noastre se vor transforma într-o mare operă de artă, până la punctul în care vom ajunge să „fim o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni” (1 Corinteni 4:9). Hristos trăind în noi va face din viaţa noastră cea mai eminentă operă de artă.

#răstignireaeului

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video