Transformând adversităţile

Pot totul în Hristos, care mă întăreşte. (Filipeni 4:13)

Uriah Smith a fost unul dintre pionierii Bisericii Adventiste. A fost foarte cunoscut pentru prezentările sale despre profeţii, pentru rolul din timpul dezbaterilor de la Conferinţa Generală din 1888 şi pentru intensa implicare în dezvoltarea doctrinei bisericii noastre. A fost de asemenea un fidel apărător al separării bisericii de stat, un opozant feroce al sclaviei, dar… ştiai că Uriah Smith s-a remarcat şi ca inventator?

La vârsta de treisprezece ani i-a fost amputat piciorul stâng. Chiar dacă acest fel de operaţie nu aducea complicaţii majore, la mijlocul secolului al XIX-lea, lucrurile stăteau diferit. După cum bine a descris George R. Knight în opera sa, Introducere la scrierile lui Ellen White, în acea vreme, serviciile medicale erau foarte precare. Medicii de-abia dacă primeau o pregătire academică de la patru la opt luni. Nu exista profesia de infirmier, spitalele erau precum nişte măcelării, iar folosirea anesteziei nu era încă ceva obişnuit (pp. 465–471). Tăierea gambei fără niciun anestezic trebuie să fi fost ceva oribil şi înfricoşător. Aşadar, gamba lui Smith a fost amputată tot fără anestezie. Doctorul Amos Twitchell a terminat operaţia în douăzeci de minute.

Ce a făcut Smith în urma acestei nenorociri? A mers să se milogească pe străzi? L-a judecat el pe Dumnezeu ca fiind nedrept pentru că a permis această mutilare a corpului său? Nimic din toate acestea. În loc să accepte limitările dezvoltării personale, incapacitatea sa a sfârşit prin a fi o binecuvântare în viaţa sa, pentru că aceasta l-a încurajat să găsească alternative inovatoare pentru a-şi depăşi condiţia. Piciorul artificial brut care i-a fost oferit nu i-a plăcut, mai ales pentru că era inconfortabil la mers. A inventat deci unul care avea o mai mare flexibilitate a genunchiului şi a gleznei. A înregistrat invenţia în 1863 şi a vândut multe exemplare în timpul Războiului Civil nord-american.

Solomon a declarat: „Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea” (Proverbele 24:10). Uriah nu s-a lăsat învins în faţa necazului. În faţa adversităţii a demonstrat forţa caracterului său. Tu ai tot ajutorul divin la dispoziţie, în consecinţă, nu te descuraja în faţa adversităţilor. Cine ştie dacă ele nu vor face din tine un inventator.

#nutedescuraja

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video