Identitate dublă?

Ştim că suntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău. (1 Ioan 5:19)

Este foarte probabil să recunoşti cel puţin unul din personajele următoare: Clark Kent, Bruce Wayne şi Peter Parker. Sau poate le cunoşti sub un alt nume: Superman, Batman şi Spiderman. Ce pot să aibă în comun aceşti trei supereroi? Printre altele, faptul că au o identitate dublă. Pe de-o parte, sunt simple fiinţe umane, pe de altă parte, sunt supereroi. Comportamentul lor variază în funcţie de situaţia în care se găsesc.

La prima vedere, a avea o identitate dublă pare a fi o experienţă amuzantă, cel puţin în viaţa personajelor de benzi desenate. Mulţi dintre noi pretindem însă că trăim experienţa noastră creştină ca nişte supereroi a căror identitate trebuie să fie condiţionată de ceea ce ne convine cel mai mult în momentul respectiv. Când mergem la biserică, este comod să adoptăm o atitudine creştină: cântăm, ne rugăm, spunem Amin etc. Totuşi, clopotul dă un sunet diferit atunci când suntem cu prietenii noştri, cu colegii de şcoală, sau când nimeni din biserică nu ne vede, comportându-ne ca şi cum nu am fi copii ai lui Dumnezeu. De ce oare? Să fie pentru că Dumnezeul nostru merită să-l renegăm în faţa acelor oameni care nu ştiu că noi suntem creştini?

Pe cine păcălim când încercăm să fim atât de partea lui Dumnezeu, cât şi de partea lui Satana? Chiar crezi că nimeni nu-şi va da seama de ipocrizia noastră spirituală? Cred că întotdeauna ar trebui să ne aducem aminte de următoarea declaraţie biblică: „Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit” (Galateni 6:7). A purta o mască în experienţa ta creştină înseamnă să te abuzezi singur. Chiar dacă ajungi să-ţi baţi joc de pastor, de prezbiter sau de părinţi, nu uita că „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit”. De aceea nu ar trebui să presupui că poţi să fii creştin urmând parametrii lumii în chestiuni care sunt pe faţă împotriva a ceea ce spune Dumnezeu în Cuvântul Său. Sfatul lui Ioan este la fel de potrivit pentru tinerii secolului XXI: „Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume” (1 Ioan 3:15).

Ne rămâne să hotărâm astăzi că „suntem din Dumnezeu” (1 Ioan 5:19) şi că în cele din urmă, trebuie să trăim în armonie cu identitatea noastră: tineri care cred în Isus Hristos tot timpul.

#trăiescEvanghelia #aparţinluiIsus

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor