Băutura persoanei pierdute şi dezamăgite

Daţi băuturi tari celui ce piere şi vin celui cu sufletul amărât. (Proverbele 31:6)

Sunt unii oameni care afirmă că nu este nimic rău în a consuma alcool dacă o faci cu moderaţie. Unul dintre pasajele biblice folosite pentru a justifica această poziţie este Proverbele 34:6,7, unde i se spune regelui să dea alcool celui care moare şi celui deprimat, „ca să bea să-şi uite sărăcia şi să nu-şi mai aducă aminte de necazurile lui”. Ce voia să spună autorul Proverbelor în acest pasaj?

În capitolul 31 din Proverbele este un poem scris de regele Lemuel. În concepţia lui Lemuel, doar două lucruri ar putea distruge capacitatea regelui de a acţiona corect: femeile şi vinul. Deoarece responsabilităţile lui sunt foarte mari, el nu poate să se expună şi să dea un verdict contrar religiei sale; vinul nu este pentru persoane ca el; vinul este doar pentru cei care nu au nicio responsabilitate în viaţă. Biblia de la Ierusalim traduce astfel versetul 6: „Daţi lichiorul celui pierdut şi vinul celui descurajat.” Eşti un pierdut? Eşti un descurajat? Alcoolul este pentru cei învinşi, deprimaţi, pentru cei care nu au niciun motiv să lupte. Dar dacă tu eşti student, angajat, medic, inginer, constructor, profesor, dacă eşti un băiat sau o fată care trebuie să ia decizii care îţi vor determina viitorul, atunci fugi de alcool. S-ar putea să zici: „Este exact aşa cum zice versetul: beau pentru a-mi uita sărăcia şi durerile.” Da, dar când va trece efectul alcoolului, vei fi încă şi mai sărac, iar durerea ta va fi mult mai mare. Alcoolul nu este soluţia la problemele tale.

Băutura te va duce la lenevie şi dezordine (Proverbele 20:1). Proverbele 23:31,35 spune că vinul alunecă uşor (primul pahar), dar la urmă, muşcă la fel ca un şarpe (te conduce la alcoolism); îţi dă halucinaţii vizuale şi mentale absurde, iar în cele din urmă, îţi va face viaţa o epavă pierdută în adânc. Ştii cum începe ruina? Cu un simplu „pahar social”.

Cei care „beau uită Legea” (Proverbele 31:5); dar dorinţa Domnului este ca noi să medităm la Cuvântul Său întotdeauna (Psalmii 1). Tu nu eşti pierdut, tu nu eşti un ratat. Tu eşti un prinţ, un fiu, o fiică a Regelui universului. Alcoolul deci nu este pentru tine!

#nualcoolului

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video