Să iert…?

Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: „Îmi pare rău!”, să-l ierţi. (Luca 17:4)

Se întâmpla la sfârşitul bătăliei de la Gettysburg, când un bărbat a fost abordat de un băiat de paisprezece ani pe care apoi, în timpul conversaţiei, l-a întrebat:

– Eşti sigur că vrei să mergi la război?

– Sigur, a răspuns băiatul.

– Ai vorbit cu tatăl tău despre asta?

– Ah, nu! Ieri, el mi-a omorât câinele fără să-mi ceară părerea, aşa că voi merge şi eu la război fără să-i spun. Nu îl voi ierta niciodată pentru ce mi-a făcut.

– Ah! Cu siguranţă tatăl tău a procedat greşit. Totuşi, cred că ar trebui mai întâi să faci altceva.

– Ce? întrebă tânărul.

– Încearcă să îţi aminteşti toate lucrurile bune pe care le-a făcut tatăl tău pentru tine. Deşi, după cum bănuiesc, răul pe care ţi l-a produs depăşeşte cu mult ceea ce a făcut bun pentru tine, nu-i aşa?

La aceste vorbe, băiatul se gândi puţin şi adaugă:

– Este greu de iertat, dar o să o fac, pentru că ocaziile în care mi-a făcut bine sunt mult mai numeroase decât acelea în care mi-a făcut rău.

– Sunt încântat să te aud vorbind aşa. De fapt, şi tu m-ai ajutat să iau o hotărâre cu privire la ce să fac cu un grup de bărbaţi care au dezertat din armată. În calitatea mea de comandant şef al Forţelor Armate, hotărâsem să fie executaţi, dar acum consider că au făcut multe lucruri bune pentru ţara noastră, aşa că o să-i iert. Îţi dau cartea mea de vizită, dacă într-o zi vei avea nevoie de mine, te voi ajuta cu plăcere.

Vrei să ştii cine a fost acest om? Nimeni altul decât Abraham Lincoln, preşedintele SUA. Dacă dorim să menţinem o relaţie sănătoasă cu membrii familiei noastre şi cu prietenii noştri, trebuie să învăţăm să iertăm. Când cineva te jigneşte şi crezi că acea persoană nu merită iertarea ta, meditează puţin şi cumpăneşte dacă acea jignire este superioară tuturor momentelor plăcute pe care le-aţi trăit împreună. Când tatăl sau mama ta te-au supărat sau poate crezi că au exagerat cu ceva, cântăreşte lucrurile pentru a vedea dacă această mare ofensă depăşeşte toate dovezile de iubire manifestate faţă de tine şi pregăteşte-ţi inima pentru a-i ierta. Nu uita niciodată aceste cuvinte ale lui Isus: „Iertaţi, şi vi se va ierta!”

#învaţăsăierţi

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor