O carte de mare valoare

De aceea Te voi lăuda printre neamuri şi voi cânta Numele Tău. (Romani 15:9)

Cât ai fi dispus să plăteşti pentru a obţine un exemplar al cărţii Psalmii? Ai da mai mult de patruzeci de milioane de dolari pentru această minunată colecţie de poezii? Aceasta a fost suma plătită în 2013 de un colecţionar pentru achiziţionarea unei ediţii foarte speciale a acestei cărţi minunate de poezii evreieşti. Ce avea atât de special această ediţie, pentru ca ea să fie atât de dorită? Era prima carte tipărită în America, în 1640. În prezent, au mai rămas doar unsprezece exemplare din cele o mie şapte sute tipărite în primul tiraj şi biserica veche din sud, de la Boston, a hotărât să scoată la licitaţie unul din cele două exemplare ale sale. David Redder, director de cărţi la Sotheby’s, compania care s-a ocupat de licitaţie, a spus că acest manuscris din Psalmii a jucat un rol fundamental în realizarea libertăţii religioase şi politice şi în fondarea Statelor Unite. Cât de minunat este Cuvântul lui Dumnezeu!

De ce au ales puritanii englezi special această carte, Psalmii, ca prima carte pe care să o tipărească? Unul din motivele pentru care au ales Psalmii au fost imnurile care se foloseau la slujbele din templul lui Israel. Tipărind această operă, credincioşii britanici doreau să se asigure că Numele lui Dumnezeu continua să fie elogiat şi în Lumea Nouă. Ei doreau să continue să calce pe urmele Mântuitorului nostru, deoarece acolo este singurul loc în care este menţionat că Isus cânta (Matei 26:30), şi probabil că El cânta Psalmii 115–118, cei care erau intonaţi la finalul scenei pascale.

Un lucru este sigur: Psalmii au o mare valoare nu pentru că acest exemplar a costat patruzeci de milioane de dolari, ci pentru că, citindu-i, noi putem fi îmbogăţiţi şi ne putem aprofunda şi personaliza relaţia cu Dumnezeu. Cititul este gratuit, fără să trebuiască să plăteşti vreun bănuţ.

Când ai citit ultima dată un psalm? Îţi propun să citeşti chiar acum un capitol din această carte. Nu te îngrijora, nu îţi va lua foarte mult să citeşti cel mai scurt capitol din Biblie: Psalmul 117: „Lăudaţi pe Domnul, toate neamurile, lăudaţi-L, toate popoarele! Căci mare este bunătatea Lui faţă de noi, şi credincioşia Lui ţine în veci. Lăudaţi pe Domnul!”

#CuvântulluiDumnezeu #citeşte-l

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video