O fabrică de idoli

Copilaşilor, păziţi-vă de idoli. (1 Ioan 5:21)

Una dintre cele mai interesante şi amuzante cărţi pe care le-am citit are un titlu foarte ireverenţios, care cu siguranţă că îţi va atrage atenţia: The Screwtape Letters [Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr]. Cu umorul şi bunul-simţ care îl caracterizează, autorul acestei opere, C. S. Lewis, face referire la o serie de scrisori pe care Screwtape, un diavol bătrân, le-a trimis unui diavol tânăr, Wormwood, pentru a-l învăţa cum să îi ispitească şi să îi învingă pe copii. În opinia lui Screwtape, orice ispititor trebuie să ştie că fiinţele umane sunt „sclavele obişnuitului”. Este adevărat? Ei bine, noi suntem sclavii lucrurilor obişnuite şi trecătoare, ca de exemplu hrana, internetul, sporturile, muzica, jocurile video sau moda.

Pentru a confirma acest lucru, Screwtape îi povesteşte experienţa lui unei persoane care nu credea în Dumnezeu. Într-o zi, ateul a început să citească o carte în care se prezentau dovezi irefutabile ale existenţei lui Dumnezeu şi atunci a început să se îndoiască de ateism. Văzând acest lucru, diavolul cu experienţă a pus la cale un plan pentru a-şi împiedica ţinta lui să mai citească din carte. Ce a făcut diavolul? El a creat condiţiile perfecte pentru ca omul să se oprească imediat din citit pentru a merge să caute de mâncare. A reuşit. Bărbatul nu s-a mai întors să citească şi a continuat să fie atras în capcanele diavoleşti ale lui Screwtape. Acest bărbat era sclavul hranei. Nu îţi aminteşti de experienţa lui Esau, care a renunţat la binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o supă de linte? (vezi Geneza 25:31-33).

Dar tu? Şi tu eşti sclavul unui lucru obişnuit, ca de exemplu o farfurie cu mâncare? Satana nu îţi va planifica distrugerea trimiţând după tine o legiune de demoni care să te facă să suferi. Planul lui este simplu: el doreşte să te ţină ataşat de idolii obişnuiţi pe care propria ta inimă i-a creat. Calvin, unul din părinţii Reformei protestante, a spus pe bună dreptate că „inima omului este o fabrică de idoli”.

Consider că ar fi potrivit ca pe parcursul acestei zile să punem în practică sfatul lui Ioan: „Copilaşilor, păziţi-vă de idoli” (1 Ioan 5:21). Cum? Vreau să îţi amintesc că, pentru a învinge aceşti idoli obişnuiţi, tu vei avea nevoie de o putere extraordinară: Duhul Sfânt. Ai vrea să primeşti această putere?

#DuhulluiDumnezeu

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video