Fii curajos!

Întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te! (Iosua 1:7)

Charles M. Blow a scris un articol scurt în ziarul The New York Times în care făcea referire la moştenirea lăsată de Nelson Mandela. Blow spunea că în viaţa lui Nelson Mandela au existat doi factori determinanţi pentru succesul lui în lupta împotriva apartheidului în Africa de Sud. În primul rând, Mandela s-a dovedit a fi un bun luptător. El nu doar credea în cauza pentru care lupta, ci, în plus, a muncit cu ardoare pentru ca libertatea să facă parte din viaţa cotidiană a fiecărui cetăţean al Africii de Sud, indiferent de culoarea pielii. Deşi cauza lui a fost catalogată ca teroristă, Mandela nu a încetat să ducă această luptă până când nu şi-a văzut obiectivul îndeplinit, fără a da atenţie judecăţii venite din partea naţiunilor puternice împotriva mişcării sale. În al doilea rând, Mandela a dat dovadă de curaj. Ce reprezenta curajul pentru el? El l-a definit astfel: „Am învăţat un lucru: curajul nu înseamnă absenţa fricii, ci biruinţa asupra fricii. Omul curajos nu este cel care nu dă dovadă de frică, ci cel care îşi depăşeşte toate temerile” („A Lesson Before Dying, disponibilă la http://www.nytimes.com).

A lupta înseamnă a da dovadă de curaj. Ce personaj biblic îţi vine în minte la auzirea acestor cuvinte? Cu 3 500 de ani înainte de Mandela, Iosua, tânărul succesor al lui Moise, a primit acest ordin: „Întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te!” Sarcina pe care a primit-o Iosua a fost imensă: să cucerească Canaanul, să învingă uriaşii, să dărâme zidurile, să împartă ţara cucerită… Fiul lui Nun nu ar fi putut izbuti dacă Domnul nu i-ar fi promis că va fi cu el. Dar era absolut necesar ca Iosua să îşi facă partea lui:să lupte şi să fie curajos. Cum a demonstrat Iosua că este un bărbat curajos şi viteaz?

Cred că versiunea Louis Segond, revizuită de Colombe, ne răspunde exact prin Iosua 1:7, spunând astfel: „Doar întăreşte-te, fii curajos, păzind şi punând în practică toată legea dată de Moise, slujitorul meu: nu te întoarce nici la dreapta, nici la stânga, ca să izbuteşti peste tot pe unde vei merge.” Ai fost atent la ce spunea? Tu eşti curajos atunci când asculţi de legea lui Dumnezeu; eşti un luptător atunci când împlineşti ceea ce Domnul ţi-a cerut să faci. Atunci putem spune că, fără ascultare, nu există succes adevărat. Iosua a fost un mare personaj biblic nu doar datorită victoriilor lui din război, ci şi datorită loialităţii lui faţă de legea lui Dumnezeu. Vrei şi tu să fii curajos şi viteaz? Atunci fă ca inima ta să fie în armonie cu Sfintele Scripturi.

#forţăşicuraj #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor