Începe din nou

Iată, voi face ceva nou şi-i gata să se întâmple. (Isaia 43:19)

Fără îndoială că ai auzit vorbindu-se despre Thomas Alva Edison, unul dintre cele mai mari genii pe care le-a cunoscut omenirea. El a avut o minte strălucitoare şi, într-o etapă din viaţa lui, a reuşit chiar să vină cu câte o invenţie nouă la fiecare două săptămâni. Eu cred că geniul lui venea din felul în care gestiona eşecurile şi nu atât de mult din numărul mare de lucruri pe care le inventa. Să vă explic.

Să luăm de exemplu incendiul care s-a abătut asupra clădirii industriale pe care Edison o construise în West Orange. În noaptea de 9 decembrie 1914, un incendiu feroce a înghiţit şase clădiri ale uzinei. Pierderile au depăşit cinci milioane de dolari şi, pentru ca totul să fie şi mai dezastruos, clădirile nu erau asigurate.

Noi ce am fi făcut dacă eram în locul lui Edison? Ce ai fi făcut? Dimineaţa următoare, când în cele din urmă au reuşit să ţină sub control incendiul, el s-a întors la uzină şi, umblând printre resturile arse, a găsit o poză în care i se vedea faţa zâmbitoare. A luat-o şi un zâmbet i-a apărut pe faţă privind la poză. Ce motiv avea să zâmbească în mijlocul acestui dezastru? Chiar el ne dă răspunsul la această întrebare: „Toate greşelile noastre se consumă. Slavă Domnului, noi putem începe din nou!” Chiar în acea zi a început să traseze planurile de reconstruire a uzinei.

Probabil că îţi doreşti să fii un inventator celebru, ca Edison, dar unii dintre noi nu vom fi niciodată. Înseamnă acest lucru că noi nu putem fi genii de aceeaşi statură ca şi celebrul inventator? Desigur că nu! Şi noi suntem genii dacă atunci când ne confruntăm cu eşecuri în viaţa noastră, reacţionăm ca Edison şi ne urmăm cursul nostru, până când depăşim circumstanţele nefavorabile care ne iau prin surprindere. În realitate, secretul lui Thomas Alva Edison consta în faptul că el punea în practică ceea ce Pavel reuşise deja: „Dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte” (Filipeni 3:3,13,14).

Ştii ce îmi place cel mai mult la venirea Anului Nou? Că toate greşelile făcute în anul trecut nu sunt altceva decât cenuşă! Totul este pregătit ca noi să începem din nou şi să înaintăm înspre ce este înaintea noastră, nu în spate.

#unstartnou

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video