Fermitate

Girolamo Savonarola

Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte nu va dormita. (Psalmii 121:3)

Girolamo Savonarola ne-a arătat totuşi prin credinţa lui un exemplu de păstrare cu fermitate a principiilor şi de apărare a adevărului, sfidând ceea ce este cu adevărat rău. Să fim fermi în credinţa noastră!

Girolamo Savonarola s-a născut la 21 septembrie 1452 în Ferrara, fiu al lui Niccolo Savonarola, din mica nobilime locală. A studiat filosofie, muzică, medicină şi desen. La 20 de ani, a publicat prima lucrare, De ruina mundi, în care a criticat corupţia şi decadenţa societăţii. În 1474, a intrat într-o mănăstire a Ordinului Dominican. Aici a scris a doua lucrare critică, la adresa bisericii, intitulată De nuna ecclesiae.

Prestigiul lui a crescut odată cu ocuparea Florenţei de trupele regelui Carol al VIII-lea al Franţei şi alungarea de la putere a familiei Medici. S-a instituit un regim zis „democratic” în care Savonarola deţinea puterea absolută. El a luat măsuri pentru abolirea luxului. Într-un fanatism religios, a ars în public instrumente ale „păcatului”: oglinzi, produse cosmetice, haine elegante, instrumente muzicale, obiecte de artă, cărţi considerate imorale şi textele în manuscris ale cântecelor laice. Savonarola a luptat şi împotriva cultului păgân antic.

A predicat împotriva papei Alexandru al Vl-lea „Borgia” şi a Curiei romane. Modul său de interpretare a Scripturilor i-a atras acuzaţia de erezie şi excomunicarea. A fost arestat, judecat, torturat şi condamnat la moarte. După ce a fost spânzurat, trupul lui a fost ars pe rug.

Abigail Ionescu, LTA, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video