Vitamine gratis

Christiaan Eijkman – descoperirea vitaminelor

Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de au. Într-un coşuleţ de argint. (Proverbele 25:11)

Deşi nu multe persoane ştiu cine a fost Eijkman, totuşi mulţi oameni îi sunt recunoscători pentru descoperirea vitaminelor de care avem atâta nevoie. Cuvintele pe care le rostim zilnic pot să aibă dublu efect. Însă Dumnezeu doreşte să te folosească de fiecare dată doar pentru a face bine celor din jurul tău. Fii ca o vitamină pentru ei!

Probabil că ai fost învăţat sau ai citit despre importanţa vitaminelor şi despre alimentele cele mai bogate în vitamine, pe care ar trebui să le consumăm aproape zilnic. Dar e puţin probabil că ai fost interesat să afli cine a făcut această mare descoperire: vitaminele.

Cel căruia noi îi suntem astăzi recunoscători pentru descoperirea vitaminelor este Christiaan Eijkman. Medicul olandez Eijkman s-a născut pe data de 11 august 1858 la Nijkerk, Olanda, fiind cel de-al şaptelea fiu al lui Christiaan Eijkman şi al Johannei Alida Pool. În1875, Eijkman a devenit student la Şcoala Medicală Militară de la Universitatea din Amsterdam, unde a fost instruit ca ofiţer medical, luând toate examenele cu onoruri.

Ulterior, Eijkman a fost trimis în Indonezia cu scopul de a studia maladia beri-beri, o boală a nervilor periferici. Aici, a realizat mai multe experimente pe găini şi a demonstrat că boala aceasta era cauzată de un compus lipsă identificat cu vitamina B,. Această cercetare l-a condus la descoperirea vitaminelor, descoperire pentru care, în 1929, Eijkman a primit Premiul Nobel pentru Medicină.

Ingrid Cătinean, Târgu Mureş

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor