Ferestre în istorie

14 mai 1948 – naşterea statului evreu modern

Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atârnă de vreme şi de împrejurări. (Edesiastul 9:11)

Vremea şi împrejurările sunt în mâna lui Dumnezeu. Dacă vrea, El creează „ferestre” acolo unde nu există nicio rază de lumină. Poate că şi tu ai o dorinţă sau o nevoie care pare de nerealizat, cu toate eforturile tale. Aminteşte-ţi că Dumnezeu poate să o îndeplinească. Asigură-te că ai aprobarea Lui!

Deşi lipsiţi de patria strămoşească pentru multe secole, visul evreilor din diaspora nu a murit niciodată. Reînfiinţarea statului evreiesc părea un lucru imposibil, cu toate eforturile mişcării sioniste.

Ostilitatea întâmpinată în ţările gazdă, culminând cu Holocaustul, a făcut ca mulţi evrei din Europa să se întoarcă în Palestina, pe atunci aflată sub ocupaţie britanică. Surprinzător însă, Naţiunile Unite au votat pentru independenţa statului Israel. La data de 14 mai 1948, britanicii au părăsit definitiv Ierusalimul.

Actul trebuia recunoscut de marile puteri ale lumii. Deşi s-a opus iniţial, preşedintele american Harry Truman a recunoscut noul stat, contrar consilierilor săi oficiali. Fascinant este că Uniunea Sovietică, cunoscută pentru opoziţia ei faţă de sionism şi pentru simpatiile arabe, şi-a dat acordul imediat, trimiţând arme în Israel. Imediat după recunoaştere, SUA au donat fonduri, asigurând startul economic al Israelului.

A fost o realizare la limita imposibilului, în ciuda eforturilor sioniste. De aceea, istoricul Paul Johnson consideră că Israelul s-a format printr-o „scurtă fereastră de oportunitate” sortită a nu se mai deschide niciodată. Mai devreme sau mai târziu, ar fi fost cu neputinţă.

Beniamin Chircan, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video