Dumnezeu, cel mai mare scriitor din toate timpurile

Mircea Eliade (13 martie 1907 – 22 aprilie 1986)

Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Psalmii 119:11)

Dacă i-am întreba pe creştinii de astăzi cine este autorul lor preferat, ce-ar răspunde? Care este Autorul care le-a influenţat viaţa? Ce nume este scris în mijlocul inimii lor?

E nevoie doar de o simplă căutare pe Google a numelui Mircea Eliade pentru a găsi aproape un milion de referinţe. În orice caz, mai multe decât pentru Gică Hagi sau Nadia Comăneci.

Viaţa lui Mircea Eliade se caracterizează prin două extreme: nedisciplinatul adolescent miop, care şi-a luat cu greu corijenţele, şi ilustrul profesor de istorie a religiilor din SUA, iubit de hipioţi. Nu sunt necesare statistici pentru a măsura notorietatea lui Eliade. Stau mărturie, nu doar numeric, cele peste 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filosofice, traduse în 18 limbi, şi cele peste 1200 de articole publicate de acesta. Iar în timp ce faima şi emblema de mare istoric al religiilor, eseist, prozator şi profesor universitar îi sunt recunoscute cert, în spatele lor circulă şi poveştile despre elevul nesilitor ajuns savant, despre omul generos peste măsură sau despre pianistul fără public.

Pe zidul unei clădiri din Bucureşti, de sus până jos, este desenat cu spray roşu permanent conturul unei inimi. În mijlocul ei scrie: „Eliade”. Pe un forum, la o întrebare adresată liceenilor: „Care este autorul vostru român preferat?” aproape toţi au răspuns identic, fără să se inspire unul de la celălalt: Mircea Eliade.

Daniel Forray, Timişoara

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor