Slujindu-le văduvelor

Cinsteşte pe văduvele care sunt cu adevărat văduve. – 1 Timotei 5:3

Cu siguranţă că fiecare dintre noi cunoaşte o văduvă. Poate chiar tu, dragă prietenă, eşti văduvă. Cât de încurajator este că în Biblie vedem că Dumnezeu a fost milostiv şi a protejat văduvele (almana, în ebraică) – femei cărora le-a murit soţul.

Dumnezeu a prevăzut îngrijire socială şi financiară pentru siguranţa văduvelor vulnerabile din cultura patriarhală a Vechiului Testament (vezi Deuteronomul 24:19-21; 26:12,13 şi cartea Rut). Fără aceste legi, viaţa văduvelor ar fî fost de nesuportat.

În timpurile Noului Testament, văduvele erau adesea vulnerabile şi sărace (vezi Luca 18:1-7), şi Isus s-a adresat nevoii lor.

Iacov spune că vizitarea orfanilor şi a văduvelor este o demonstrare a religiei curate (vezi Iacov 1:27). Chiar şi astăzi, membrii familiei văduvei ar trebui încurajaţi să Îl cinstească pe Dumnezeu, ajutându-le, dacă ele nu se pot îngriji singure. Văduvele mai tinere sunt încurajate să obţină o educaţie şi să aibă o carieră pentru a le ajuta să îşi îmbunătăţească situaţia şi pentru a-şi purta de grijă. În situaţii în care văduvele poate nu au nevoie de susţinere financiară, biserica ar putea oferi susţinere profesională sau pastorală. Poate fi acordat ajutor legal profesional pentru văduvele care luptă să obţină ceea ce le aparţine de drept. Femeile ar trebui să îşi planifice să viziteze văduvele bisericii.

Dacă o văduvă are copii, atât bărbaţii, cât şi femeile din biserică pot fi atenţi la nevoile şi dezvoltarea lor spirituală. Bărbaţi şi femei evlavioase îi pot asigura pe copiii văduvei că biserica este ca o familie pentru ei. Având această susţinere, văduvele pot simţi că poverile lor părinteşti au fost împărţite de bunăvoie şi cu alţii.

Mulţi membri ai bisericii rămân singuri în viaţă fără să aibă vreo vină. Să nu îi ajutăm, atât cât putem, pe aceşti fraţi şi aceste surori în Hristos? Să nu facem tot ce putem pentru a-i ajuta să crească în credinţă în ciuda tuturor greutăţilor? Mai mult, Isus are o avertizare specială pentru cei care profită de văduve (vezi Luca 20:46,47).

Haideţi să le slujim celor singuri şi nevoiaşi, pentru că ei sunt preţioşi în ochii lui Dumnezeu (vezi Zaharia 2:8).

Christiana Agyenim-Boateng

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor