Relația este cea care contează

Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus. – Galateni 3:28

În liceul public în care preda, o profesoară creştină a iniţiat o campanie enditnow (campanie globală de conştientizare şi susţinere a stopării abuzului împotriva femeilor şi copiilor). Elevii de la liceu proveneau din medii diferite, dificile: bulgari, turci şi rromi. Mulţi copii proveneau din familii abuzive şi/sau cu venituri mici. Ei manifestau un grad ridicat de violenţă în comportamentul lor. Când aceşti elevi au învăţat să comunice în mod neagresiv prin programul enditnow, atmosfera din acel liceu s-a schimbat în mod semnificativ.

Într-o zi, când am fost invitată să le vorbesc acestor elevi, le-am dat câte o foaie de hârtie pe care trebuiau să o taie în părţi egale. Pe o bucată de hârtie, ei trebuiau să deseneze ceva ce nu ar fi vrut să se urce pe picioarele lor. Pe a doua bucată de hârtie trebuiau să deseneze un fel de mâncare care nu le plăcea. Pe a treia bucată de hârtie le-am cerut să scrie numele cuiva pe care îl iubeau mult, ca, de exemplu, mama, bunica sau mătuşa preferată. Apoi i-am rugat să se uite la desenele de pe prima bucată de hârtie înainte de a o mototoli; am văzut desene cu scorpioni, viespi şi gândaci. Făcând tot mai mult zgomot, elevii au procedat la fel şi cu a doua bucată de hârtie. Le-a plăcut să „rănească” hârtia pe care era desenată mâncarea mai puţin preferată. Dar când le-am cerut să facă la fel cu a treia bucată de hârtie, pe care era scris numele cuiva drag, s-a aşternut tăcerea în sală. „Care este problema?” am întrebat eu. „Nu este decât un nume – nu este persoana în carne şi oase.” Nu puteau să facă rău celei de-a treia bucăţi de hârtie. „Dar eu o iubesc pe această persoană!” au spus cei mai mulţi. Ce lecţie revelatoare a fost pentru ei! Este greu să răneşti pe cineva cu care ai o relaţie. Este greu să îi doreşti răul cuiva pe care îl cunoşti.

Înainte de a răni pe cineva ar trebui mai întâi să aflăm ce îi place şi ce nu îi place, care îi este trecutul şi din ce familie provine. Dincolo de culoarea pielii, sex sau vârstă, o relaţie bazată pe dragoste se manifestă prin grijă, respect şi toleranţă. Eu și elevii mei am hotărât ca în viitor, înainte de a începe să nutrim sentimente negative pentru cineva, să încercăm să cunoaştem persoana respectivă mai bine. Sper ca şi tu să iei aceeaşi decizie.

Denise Hochstrasser

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor