Nu uita: fii puternică! Fii foarte curajoasă!

Întăreşte-te şi îmbărbătează-te (…) întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te (…) Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: „întăreşte-te şi îmbărbătează-te? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face (…) întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te!” – Iosua 1:6,7,9,18

În relatarea biblică despre Iosua, care a fost chemat să conducă nemulţumitul popor Israel în ţara făgăduită, putem găsi mai multe paralele la viaţa noastră şi cuvinte din partea lui Dumnezeu, cuvinte care să fie o încurajare pentru noi atunci când simţim că suntem testaţi la maximum.

Mai întâi, israeliţii au rătăcit prin pustie patruzeci de ani. Uneori şi noi ne învârtim în cerc în viaţa noastră. Pentru alţii, viaţa pare o bandă de alergat – în continuă mişcare, trudă şi multă energie irosită în zadar doar pentru a vedea că nu ajungi nicăieri. Uneori nerăbdarea noastră ne face să rătăcim.

Totuşi, în multe situaţii, lucrurile pe care le primim de la viaţă ne fac să ne învârtim în cerc. Mă îndoiesc că fiecare persoană din grupul care călătorea prin pustie era supărăcioasă, dar, pentru că şi ei făceau parte din mulţime, au ajuns să rătăcească. Uneori pare că rătăcim şi ne zbatem în viaţă, nu neapărat pentru că noi personal am făcut ceva greşit, dar rătăcim din cauza „asocierilor.” De exemplu, familiile noastre au fost private de drepturi; grupul nostru social, etnic sau de gen a fost marginalizat. Viaţa ne învârte în cerc şi ne face să rătăcim, dar Dumnezeu are un plan, la fel cum a avut pentru poporul Israel.

În ciuda circumstanţelor, Dumnezeu lucrează să ne ajute să trecem prin provocările care fac din împlinirea obiectivelor şi a scopurilor noastre în viaţă un ţel înşelător. Dumnezeu ştie. Noi vom locui ţara făgăduită – orice ar însemna aceasta pentru fiecare dintre noi. O vom locui dacă nu vom cădea de oboseală, dacă nu vom renunţa şi dacă nu ne vom da înapoi. Să mergem înainte. Dumnezeu ştie calea.

În al doilea rând, găsim ceva încurajator în cuvintele pe care Dumnezeu i le spune lui Iosua din nou şi din nou: întăreşte-te, îmbărbătează-te. Împotrivirea şi descurajarea vor veni. Puterea noastră omenească poate va ceda. Totuşi, la fiecare pas al călătoriei noastre, să nu uităm de sfatul pe care Dumnezeu i l-a spus în mod repetat lui Iosua: „Intăreşte-te numai şi îmbărbătează-te!” (Iosua 1:7). Să nu ne lăsăm pradă descurajării, căci Domnul nostru va fi cu noi pentru a ne scăpa!

Doamne, Te rog, ajută-mă să fiu puternică şi plină de curaj – şi să rămân credincioasă! Amin!

Stacey A. Nicely

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor