Nu judeca!

Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. – Matei 7:1,2

Chiar şi mulţi necreştini simt că nu este bine să îi judeci pe ceilalţi. Adesea se spune: „Se întoarce roata!”

De obicei, băieţelul nostru de cinci ani, Rick, şi surioara lui de nouă luni, Iulie, se comportau frumos la biserică. Dar într-un Sabat, Julie mai ţipa din când în când. Nu era cea mai bună zi în care să facă nazuri, deoarece noul nostru pastor, Sharpton Crabbe, şi soţia lui, Angela, erau în biserica noastră pentru prima dată, şi sora Crabbe stătea chiar pe rândul nostru.

„Lui Dumnezeu nu Îl place când în locul Său cel sfânt este gălăgie!” a şoptit sora Crabbe. „Nu i-ai învăţat pe copilaşi să fie ascultători în biserică. Ar trebui să mergeţi în camera copilului.”

Cuvintele acestea m-au durut – foarte mult! Luptându-mă să vorbesc fără să îmi tremure vocea, i-am răspuns: „O să văd ce îi supără. Dar nu pot rămâne în camera copilului, fiindcă eu cânt la pian cu biserica, şi soţul meu, Cari, este prezbiterul de serviciu în acest Sabat. Copiii trebuie să fie aproape de mine, nu pot rămâne în camera copilului.”

Sora Crabbe a plecat, dar concluzia mea a fost că e o femeie ursuză.

Am observat că Julie ţipa doar când îşi întorcea capul într-un fel anume. Oare o deranja ceva la noua rochiţă cu care era îmbrăcată? Avea un punct roşu pe gât. Hainele noi adesea mai au şi ace. Se pare că nouă ne scăpase unul. „Îmi pare rău, draga mea”, am încercat eu să o liniştesc. „Singurul mod prin care îmi puteai spune că ceva nu e bine era să plângi.”

După biserică, i-am explicat sorei Crabbe cele întâmplate. „Îmi pare rău. M-am pronunţat înainte de a cunoaşte situaţia mai bine”, mi-a răspuns ea. Apoi, ea şi alţii i-au luat pe rând pe Rick şi pe Julie şi s-au ocupat bucuroşi de ei cât timp eu şi Cari eram în faţă.

Când suntem ocupaţi să îi judecăm pe ceilalţi, poate că şi ei fac la fel cu noi. Nu ar trebui să hotărâm doar pe baza unei singure impresii că o persoană nu este bună. Trebuie să gândim înainte de a acţiona. Cuvintele sau faptele lipsite de amabilitate se întorc împotriva noastră. De aceea nu ar trebui să judecăm.

Bonnie Moyers

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor