Șarpele cel vechi, asupritorul – partea a 2-a

Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitaţi în sus şi să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie. – Luca 21:28

Condiţia de predare din înţelegerea lui Nahaş Amonitul a deschis ochii bătrânilor din Iabesul Galaadului şi au refuzat să consimtă la scoaterea ochiului drept. Bătrânii au negociat din nou pentru a obţine o săptămână ca să recruteze întăriri. „Dacă nu va fi nimeni să ne ajute, ne vom supune ţie” (1 Samuel 11:3). Surprinzător, asupritorul a acceptat. Au fost trimişi mesageri spre vest, dincolo de râul Iordan, cu un apel urgent de la cetatea prinsă în cursa şarpelui.

Imediat după ce este ales ca împărat, Saul aude veştile de la Iabes, Duhul lui Dumnezeu îl umple şi adună mii de oameni din fiecare seminţie. El trimite un răspuns încurajator Iabesului din Galaad: „Mâine, când va dogori soarele, veţi avea ajutor” (1 Samuel 11:9).

în acea seară, ultima zi de armistiţiu, Iabesul trimite un mesaj înşelător, indicând predarea în faţa şarpelui asupritor. „Mâine ne vom supune vouă şi ne veţi face ce vă va plăcea” (1 Samuel 11:10). Amoniţii s-au simţit puternici, încrezători că tactica lor de intimidare le-a oferit, fără efort, stăpânire asupra poporului înspăimântat al Iabesului din Galaad.

Saul a ajuns pe întuneric, dimineaţa devreme, şi i-a luat pe amoniţi prin surprindere. Trei cete de israeliţi i-au atacat pe amoniţi, reamintind de atacul lui Ghedeon asupra madianiţilor cu ani în urmă. În lupta lui Ghedeon, confuzia i-a făcut pe madianiţi să se omoare unul pe celălalt, de spaimă. În lupta lui Saul, confuzia i-a făcut pe amoniţi să se împrăştie de spaimă. Asupritorul nu a putut să-şi ţină unită armata înspăimântată; nici măcar doi soldaţi nu au rămas împreună. Războaiele sfinte ale lui Dumnezeu provoacă autodistrugere şi confuzie în tabăra celor răi.

În această istorisire, împăratul Saul este un tip al împăratului Isus, care, cu fapte eroice şi de compasiune, i-a salvat pe aceia care strigă după ajutor şi ajunge chiar la timp pentru a zdrobi capul şarpelui.

Când eşti încolţit de şarpele asupritor, nu te teme. Intimidatorii sunt fricoşi care vor să pară şi să se simtă puternici. Nu te preda niciodată într-o sclavie oarbă. Mai degrabă cheamă-L pe Domnul Dumnezeu să te salveze. Întoarceţi-vă privirea spre Isus şi ridicaţi-vă capetele – izbăvirea voastră se apropie.


Rebecca Timon

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video