Prietenii lui Iov

Încrede-te în Domnul din toata inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Proverbele 3:5

Ani de zile nu am putut înţelege de ce Dumnezeu nu a fost mulţumit cu prietenii lui Iov. Păreau să fie sinceri. La urma urmei, au stat mult timp să-l consoleze pe Iov şi să-l ajute să descopere aspecte din viaţa lui posibil neplăcute lui Dumnezeu. Câţi dintre oamenii pe care îi cunoaştem ar investi timp, efort şi preocupare pentru noi, aşa cum îi vedem făcând pe prietenii lui Iov? Prin urmare, multă vreme am fost nedumerită de reacţia lui Dumnezeu faţă de prietenii lui lov: „Mânia Mea S-a aprins împotriva ta şi împotriva celor doi prieteni ai tăi, pentru că n-aţi vorbit aşa de drept de Mine cum a vorbit robul Meu Iov” (Iov 42:7). Eu credeam numai de bine de ei şi nu înţelegeam ce nu era bine la nişte oameni atât de grijulii şi de preocupaţi ca ei. Tot ascultam pe unul şi pe altul, tot întrebam şi citeam de mai multe ori textele, dar pur şi simplu nu pricepeam. Ce nu era bine?

Cu timpul, m-am luminat şi am dobândit înţelegere pe măsură ce am ascultat şi am meditat la explicaţiile asupra acestui pasaj. Prietenii lui Iov nu cunoşteau iubirea lui Dumnezeu; Iov, da. Credinţa lui Iov în Dumnezeu a fost cea care l-a susţinut: „Da, mă va ucide, n-am nimic de nădăjduit, dar îmi voi apăra purtarea în faţa Lui” (Iov 13:15). În plus, aceşti oameni nu ştiau nici ce se întâmpla de fapt între Dumnezeu şi Satana.

Aşa că Dumnezeu i-a spus lui Iov să se roage pentru prietenii lui. „Robul Meu Iov să se roage pentru voi, şi numai în vederea lui nu vă voi face după nebunia voastră, căci n-aţi vorbit aşa de drept despre Mine cum a vorbit robul Meu Iov” (Iov 42:8). Ei încercau să îl convingă pe Iov că Dumnezeu îl pedepsea pentru ceva ce greşise. Îi atribuiau Dumnezeului lui Iov trăsăturile altor dumnezei. Iov nu avea „alţi dumnezei”. El ştia în cine şi-a pus încrederea. Poate că mai bine ar fi fost ca aceşti prieteni să nu spună nimic: „O, de aţi fi tăcut, ce înţelepciune aţi fi arătat!” (Iov 13:5).

Trebuie să Îl cunoaştem pe Dumnezeu personal ca să fim susţinuţi când vin încercări în viaţa noastră. Chiar dacă prietenii au intenţii bune, nu ne putem baza pe înţelegerea lor cu privire la Dumnezeu. O, de am avea un prieten ca Iov sau, şi mai bine, dacă am fi un prieten ca Iov! Să Îl cunoaştem pe Dumnezeu în fiecare zi tot mai bine, stând la picioarele Sale şi lăsând Duhul Său cel Sfânt să ne îndrume clipă de clipă!

Sharon M. Thomas

Ardis Carolyn
Ardis Carolyn
E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor