SOL SPECIAL

Viţa era sădită într-un pământ bun…aşa ca să facă mlădiţe, să dea rod şi să se facă o viață minunată.
Ezechiel 17:8

Deşertul Negev din Israel acoperă o zonă de 7400 km pătraţi şi primește doar 7-10 cm pe metru pătrat de ploaie, pe an. Ferme roditoare, în antichitate, produceau mere, piersici, orz şi grâu. Totuşi, profeţia Bibliei că pământul va deveni un deşert dezolant a devenit o realitate şi zona a rămas necultivată timp de secole.

Când era folosit, în vechime, ca pământ arabil, locuitorii Negevului foloseau cei câţiva centimetri anuali de ploaie împărţindu-şi fermele în două zone distincte: una mai joasă, pentru cultivare şi una mai înaltă, pentru colectarea apei de ploaie. Zona de captare era de 20 până la 30 de ori mai mare decât zona cultivată şi avea canale de irigaţie care coborau spre zona cultivată. Cu atât de puţină ploaie, totuşi, chiar şi această zonă de irigare nu ar fi funcţionat, dacă nu ar fi existat calitatea deosebită a solului din Negev.

Acest sol, numit loess, absoarbe foarte puţină apă, astfel încât 20 până la 40% din apa de ploaie poate fi captată pentru irigare. Dacă au căzut 10 cm de ploaie şi doar o pătrime din ei este captată de canale, înseamnă că puţin mai mult de 2 cm de ploaie au fost captaţi. Dar fiindcă zona de captare era de 30 de ori mai mare decât cea cultivată, apa colectată în total era de mai mult de 60 cm, când se aplica pe terenul irigat. Acest lucru, adăugat ploii iniţiale de 10 cm, care iriga direct plantele, făcea să fie disponibili cam 80 cm de apă pentru culturi, în fiecare an.

O altă trăsătură specială a solului loess este aceea că face o crustă la suprafaţă, închizând umezeala dedesubt, reducând în felul acesta evaporarea. Recent, câteva ferme vechi au fost reconstruite şi cultivate. Culturile au avut rezultate între mediu şi superior privind cantităţile de fructe, vegetale, nuci şi cereale.

Creştinii sunt într-o lume care tinde în foarte multe feluri să-i reţină de la a produce fructe spirituale. Dar Dumnezeu a oferit apa Duhului Sfânt care, acceptată, va face posibil ca ei să aducă roade din abundenţă.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor