VIERMII DE MARE SUNT MINUNAŢI

Ai pătruns tu până la izvoarele mării? Sau te-ai plimbat tu prin fundurile adâncului?
Iov 38:16

Fără îndoială, Iov nu prea avea idee de implicaţiile întrebării pe care Dumnezeu i-a pus-o. El nu putea să ştie despre creaturile stranii şi interesante din adâncuri. Printre acele creaturi sunt şi viermii. De la panglici uriaşe până la frumuseți în formă de fructe sau flori, aceşti locuitori ai oceanului reprezintă un exemplu al unei largi varietăţi de creaturi subacvatice.

Viermii laţi sunt carnivori, au formă de frunză şi deseori sunt coloraţi strălucitor. Culoarea, totuşi, nu depinde de specie, ci de ultima lor masă. Intestinul, acoperit doar de un ţesut subţire, se ramifică în toate colţurile corpului. Dacă un vierme lat a mâncat o creatură marină de culoare grena, corpul lui care în mod normal este gri, devine grena, atâta timp cât îşi menţine dieta. Unul care mănâncă vietăţi portocalii este portocaliu. Un altul, care se hrăneşte cu ouă de midii, capătă o culoare roz.

Viermii panglică sunt unici prin faptul că emit nişte trompe lungi, cu care rănesc şi capturează prada. Hrănindu-se cel mai mult cu alte tipuri de viermi, un vierme panglică îşi înfăşoară, de fapt, trompa în jurul corpului sursei sale de hrană.

Dacă un vierme este tăiat în bucăţi, poate să dea naştere altui vierme, atâta timp cât bucata din corpul său conţine o bucăţică de fibră nervoasă şi are lungimea de două ori mai mare decât lăţimea.

Capul viermelui păros seamănă cu o floare sau cu un smoc de pene. Trăind într-un tub făcut de el însuşi din mucus şi nisip întărit, acest vierme îşi întinde capul ca să se hrănească. Penele sunt, de fapt, tentacule care se mişcă pentru a crea un curent ce se îndreaptă spre vietate. În curent se află mici organisme, care sunt măturate spre gura viermelui.

Tentaculele sale sunt sensibile la lumină astfel că atunci când simte o umbră dintr-odată, se retrage repede în tubul lui. Dacă e necesar, pur şi simplu îşi aruncă propriul cap ca să scape de inamic. Poate să-i crească un alt cap foarte repede.

Abundenţa şi varietatea de viaţă care se găseşte în mări este atât de mare încât nimeni, chiar dacă ar avea foarte multe vieţi, n-ar putea s-o studieze şi s-o înţeleagă în întregime. Provocarea lui Dumnezeu faţă de Iov este valabilă şi pentru noi.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor