DOUĂ MAIMUŢE CARE AU DAT TOTUL

Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.
Ioan 15:13

Eugene Marais, un naturalist din Africa de Sud, a observat că un grup de paviani, care întotdeauna dormeau într-o peşteră situată la capătul unei borduri înalte, pe suprafaţa netedă a unei stânci. Ca să ajungă la peşteră, animalele trebuia să-şi croiască drum de-a lungul bordurii înguste care, în unele locuri, avea doar 15 cm lăţime. Din cauză că era atât de dificil de atins, peștera era un loc deosebit de sigur pentru a petrece noaptea şi doar una sau două santinele erau suficiente pentru a păzi trupa care dormea.

Într-o seară, Marais a observat un leopard sub bordură în timp ce pavianii se apropiau de intrarea în peşteră. Leopardul era destul de capabil să-şi croiască drum de-a lungul bordurii dacă voia şi cu câteva lovituri puternice ale labei, putea să-şi ia partea din pavianii adormiţi. Leopardul a reperat trupa şi a început să o urmărească, pândind lipit de bordură în timp ce maimuţele îşi făceau drum spre stâncă. Totuşi, şi pavianii reperaseră leopardul, şi Marais a văzut cum doi dintre ei, foarte precis, şi-au făcut drum înapoi, de-a lungul bordurii, până când au ajuns chiar deasupra uriaşei pisici. Concentrat la mişcările trupei, leopardul nu şi-a dat seama de prezenţa celor doi indivizi de deasupra lui.

Deodată, cei doi paviani au căzut pe leopard, unul muşcându-l de coloana vertebrală, celălalt ţintindu-i gâtul. În două mişcări rapide, leopardul a prins pavianul din spate în fălci, iar pe celălalt l-a sfâşiat cu ghearele. Ambii au fost ucişi instantaneu, dar acţiunea lor a salvat restul trupei. Şi leopardul a murit repede, căci pavianul care i-a ţintit gâtul i-a rupt vena jugulară.

Ar fi dificil de dovedit că pavianii care şi-au jertfit vietile pentru trupă nu acţionau din instinct. Dar acţiunea lor le-a salvat companionii. În același fel, şi fiinţele omeneşti ar putea, sub impulsul momentului, să-şi dea viaţa pentru un prieten. Dar deplin conştient de ceea ce făcea, Isus a riscat veşnicia şi poziţia Sa de Dumnezeu, dându-Şi viaţa ca noi să putem fi salvați.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video