PEŞTELE ARCAŞ

În tot poporul acesta erau şapte sute de oameni aleşi care nu se slujeau de mâna dreaptă; toţi aceştia aruncând o piatră cu praştia, puteau să ochească un fir de păr şi nu dădeau greş.
Judecători 20:16

În Malaezia există un peşte care îşi împuşcă prada exact în aer, deasupra apei în care trăieşte. Peştele arcaş, care are o canelură (şanţ) lungă în cerul gurii, servind ca ţeavă de aruncare pentru lovirea insectelor în aer, poate trimite jeturi de apă fie continuu,  ca o succesiune de picături, fie picătură cu picătură.

Ceea ce este uimitor este faptul că el poate împuşca de sub apă o victimă din aer, lovind-o precis. Poţi să-ţi faci o idee despre dificultatea acestui lucru aşezând un creion într-un anume unghi, într-un pahar cu apă. Vei observa că obiectul pare îndoit în apă. Acest fenomen se întâmplă din cauză că razele de lumină sunt reflectate într-un unghi diferit în apă faţă de aer. Practic, vezi creionul acolo unde nu este. Acelaşi lucru este valabil şi când eşti în apă şi priveşti ceva ce se află în aer. Totuşi, peştele arcaş este aproape întotdeauna exact când ţinteşte, dacă prada lui se află la mai puţin de 1,2 m.

Intr-un laborator din New York, câţiva din aceşti peşti au fost observaţi lovind insecte aflate la 1,5 m deasupra apei. Picăturile de apă care nu nimereau ţinta erau văzute lovind tavanul, care era la 3,5 m deasupra apei.

Uneori, peştele arcaş împuşcă lucruri care nu constituie hrana lor. Îi place să ţintească ochii care clipesc ai privitorilor. Un peşte arcaş din Thailanda a stins de două ori ţigara unui om. Se pare că peştelui îi place să împuşte lucruri care strălucesc, chiar dacă nu-i este foame.

Biblia vorbeşte despre oameni care erau atât de îndemânatici la trasul cu praştia încât, vorbind figurat, puteau lovi un fir de păr. Dar peştii despre care am vorbit sunt echipaţi din naştere cu talentele lor. Acest lucru vorbeşte despre un Proiectant uimitor, care a creat tot felul de forme de viaţă pe pământ, cu capacităţi interioare de a supravieţui în tot felul de situaţii.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor