CEARĂ DE ALBINE

Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă.
Matei 5:15

Ceara este unul dintre produsele de bază ale albinelor, căci ele o folosesc ca să-şi construiască fagurii de miere în care îşi petrec vieţile şi îşi depozitează mierea. Când este nevoie de ceară, tinerele lucrătoare, care au între zece şi şaptesprezece zile, formează grupuri care atârnă din vârful unui loc de cuibărit. Ele s-au umplut cu miere şi, în timp ce stau liniștite, solzi de ceară sunt secretaţi de nişte glande speciale din abdomenele lor.

Ceara este folosită ca să formeze pereţii celulelor hexagonale care formează fagurele, precum şi creşa. În stup, celulele sunt construite cam 55×5 cm pătraţi. Matematicienii au dovedit că forma lor este cea mai eficientă pentru depozitare, pentru că celulele cu şase laturi reţin cel mai mult şi folosesc cantitatea minimă de ceară.

Din jumătate de kilogram de ceară se fac 35 000 de celule, destul ca să ţină 10 kg de miere. Albinele trebuie să mănânce cam 3,5 kg de miere ca să formeze jumătate de kg de ceară. Cu aceste lucruri în minte, gândeşte-te că doar Statele Unite folosesc 5 milioane de kg de ceară de albine pe an şi, ca să se producă doar jumătate de kg, este nevoie de zece kg de fagure. Un milion şi jumătate de kg de ceară de albine sunt folosite anual în Statele Unite doar pentru lumânări.

Iată ceva fascinant! Te-ai gândit vreodată că atunci când aprinzi o lumânare primeşti lumină de la flori? Ceara care arde ca să dea lumină provine din miere, iar mierea provine din nectarul produs de flori. Aşa că fiecare lumânare de ceară de albine este copilul florilor. Şi albina deţine secretul prin care poate transforma nectarul unei flori într-o lumânare.

Isus a spus că urmaşii Săi sunt lumina lumii, iar apoi El compară lumina lor cu cea a unei lumânări. Cred că este minunat că şi lumina noastră provine de la Floarea Cerului – Trandafirul din Saron, Crinul din Vale – Isus, Creatorul şi susţinătorul tuturor.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video