FUNGI CARE MĂNÂNCĂ VIERMI

Învăţătura înțeleptului este un izvor de viaţă, ca să abată pe om din cursele morţii.
Proverbe 13:14

Există nişte fungi de sol care, de fapt, se hrănesc cu viermi. De obicei, astfel de fungi îşi iau hrana din plantele şi animalele care se degradează, dar această specie deosebită prinde în capcană viermi şi îi mănâncă. Viermele este numit nematodă, care este numele sofisticat al unei familii de viermi numiţi viermi cilindrici. Nematode există din abundenţă în sol, ca şi în alte feluri de habitat, şi multe din cele care trăiesc în sol trăiesc din rădăcinile plantelor.

În aceeaşi zonă unde trăiesc ei, există mai multe specii de fungi care se hrănesc cu rădăcini moarte şi putrede. Aceşti fungi au un corp ca un fir de aţă şi sunt înrudiţi cu mucegaiul care creşte pe pâinea veche. Nematodele microscopice au şi ele la înfăţişare aspectul unui fir de aţă.

Fungii trimit filamente sub formă de aţă, în căutare de hrană. Aceste filamente sunt acoperite cu o substanţă lipicioasă care probabil atacă nematodele. De fiecare dată când nematodele încep să se mişte în mijlocul unei reţele de fungi, se petrece un lucru ciudat. Aţele fungilor încep să se transforme în laţuri şi, în cele din urmă, nematoda trece prin laţ. Imediat, celulele care formează laţul se umflă şi prind viermele în capcană, iar acesta moare curând şi devine hrană pentru fungi.

Se pare că există o comunicare chimică, ce are loc în interiorul fungului, care anunţă alte filamente că o nematodă este gata să fie prinsă în capcană, aşa că planta dintr-odată începe să producă multe laţuri ca să prindă viermele. Nimeni nu ştie sigur ce face ca firele fungilor să formeze laţuri, dar asta se întâmplă şi înseamnă pierirea nematodelor.

Uneori tinerii, ca şi nematodele, se complac în locuri şi situaţii care sunt atractive, dar foarte periculoase. Când acel inamic viclean, diavolul, vede direcţia în care merg, el aşează imediat tot felul de capcane, ca să-i prindă. Deseori se întâmplă ca doar în aceste circumstanţe să strige la Isus, ca să fie scăpaţi. Lucrul cel mai sigur de făcut este să rămânem neabătut pe calea lui Isus.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video