NOAPTEA GRUNIONULUI

El a făcut luna ca să arate vremurile… Tu aduci întunericul şi se face noapte: atunci toate fiarele pădurilor se pun în mișcare.
Psalmul 104:19, 20

Ceea ce este valabil în pădure este valabil şi în mări, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe grunion. Grunionul, un peşte albastru argintiu, care crește până la 15 cm lungime, este dependent pentru începutul vieţii sale, de atracţia lunii. Aşa cum ştii, mareele sunt cauzate de atracţia exercitată de lună asupra pământului, când se mişcă precum o minge la capătul unei sfori. Iar grunionul depinde de maree.

De-a lungul coastei sudice californiene şi în Baja California, există o specie de grunion care trebuie să-şi depună ouăle în nisipul aflat dincolo de acţiunea valurilor. Acolo, icrele se dezvoltă timp de zece zile, până la eclozare. Depunerea icrelor trebuie plănuită foarte atent, în funcţie de cele mai mari maree, care au loc de două ori pe lună, în aprilie şi în mai. Aceste maree au loc întotdeauna noaptea, iar grunionul ştie exact când să vină la ţărm ca să depună icrele. El trebuie să-şi cronometreze precis debarcarea, astfel încât aceasta să aibă loc înainte de reflux. Apoi încep să vină femelele cu miile. Ele trebuie să-şi depună ouăle cu câţiva centimetri sub suprafaţă şi apoi se întorc în mare în timp ce valurile ating încă punctul în care se află ele pe ţărm. Valurile care se retrag vor aduce din ce în ce mai mult nisip peste ouă, îngropându-le departe de furtuni, de soarele fierbinte şi de ciocurile păsărilor.

Zece zile mai târziu, ouăle sunt gata să eclozeze şi fluxul vine din nou, măturând nisipul cu valurile sale. Când nisipul din jurul icrelor este din nou îmbibat cu apele mareelor de vârf, ouăle se deschid. Din ele înoată mici peştişori de o jumătate de cm lungime, care ajung în valuri şi mai departe, în mare.

Nimeni nu înţelege cum ştie grunionul exact când să vină pe mal. Ei depinde total de lună, dar probabil nici măcar nu ştie că există aşa ceva pe cer. Dar oricare este răspunsul, Dumnezeu a aşezat în grunion un îndemn care răspunde la atracţia lunii. Răspundem şi noi la fel de binevoitori când Duhul lui Dumnezeu ne atrage inimile?

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor