CÂNTEC DE PĂSĂRI

Căci iată că a trecut iarna, a încetat ploaia şi s-a dus. Se arată florile pe câmp, a venit vremea cântării.
Cântarea cântărilor 2:11,12

Cântecele păsărilor sunt un punct special al primăverii. Ele vorbesc despre o viaţă nouă, despre venirea unei noi veri, o nouă fericire peste întreaga lume.

Capacităţile vocale ale păsărilor sunt uimitoare. Tehnici de înregistrare speciale arată că unele păsări pot, de fapt, să cânte două note în același timp. Ele pot să și separe note cu o viteză mare. Unele specii pot cânta note separate şi distincte cu viteza de până la una, două şi chiar trei sute pe secundă – cu mult peste capacitatea de distingere a urechii umane. Mult din cântecul unor specii, cum ar fi regişorul cu coroană de aur, este superior capacităţii noastre de auzire. Acolo unde noi auzim doar frânturi, o pasăre poate auzi un cântec întreg.

Ni se spune că fiecare cântec cântat de o pasăre este o provocare. Ea cântă ca să arate altor păsări că o anume zonă este teritoriul ei şi că nu li se permite trecerea pe acolo. Putem spune că este un fel de imn naţional. Chiar şi păsările cântă cu bucurie. Ellen White se referă la cântecele lor ca fiind „cântece de laudă”. Ne-ar plăcea să credem că păsările pot cunoaște un fel de fericire, ca şi noi.

Nu numai cântecele diferă unele de altele, pentru fiecare specie, dar fiecare pasăre, ca individ, îşi cântă propriul cântec, uşor diferit de cel al tuturor celorlalte din specia ei. Urechile omeneşti pot detecta foarte puțin din aceste diferenţe subtile, dar urechile păsărilor pot prinde cu mare uşurinţă minusculele variaţii.

Unele păsări îşi pot varia propriul cântec într-un număr infinit de căi, pentru a produce un cântec unic de fiecare dată când cântă. Mierloiul american este un bun exemplu, în acest sens. Apoi mai este şi puţin cunoscutul fapt, că păsările par să aibă un limbaj propriu. Unele păsări au un semnal special pentru pericol, altul pentru prezenţa hranei, altul pentru comunicare, când sunt separate de partener, precum şi multe alte mesaje. Oamenii de ştiinţă abia au început să înveţe însemnătatea acestor multe semnale şi cântece.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video