BLENIDELE

El mă va înălța pe o stâncă.
Psalmul 27:5

Există o familie foarte mare de peşti mici, numită familia blenidelor. Aceştia sunt nişte peşti inteligenţi, care pot fi învăţaţi o mulţime de lucruri, cum ar fi diferenţa dintre diferite litere ale alfabetului. Ei pot fi învăţaţi să recunoască diferite culori, diferite forme şi chiar diferenţa dintre o nuanţă închisă sau deschisă a aceleiaşi culori.

Blenidele sunt foarte „proprietare”. Ele nu se aşează într-un teritoriu anume, cum fac păsările care au cuiburi. Dar poartă cu ele „un teritoriu”, un spaţiu în jurul corpurilor lor. Nici un alt peşte din familia lor nu poate să se apropie prea mult, fără a trebui să lupte sau să se retragă. Când un grup de blenide trăieşte împreună într-o zonă, ele îşi fac un sistem prin care un individ este şeful, iar toate celelalte blenide respectă teritoriul șefului, nevenind prea aproape de el.

Unul dintre multele tipuri de blenide este peştele shanny. Peştele shanny a fost folosit pentru cercetări cu mult timp înaintea majorităţii celorlalți peşti. Acum o sută de ani, un om din Anglia avea un acvariu. El a observat că peştele shanny devenea agitat când se apropia timpul refluxului, deşi nu era deloc în apropierea mării şi a efectelor reale ale mareei. Atunci, naturalistul a aşezat o piatră mare în acvariu, în aşa fel încât vârful îi ieşea la suprafaţă. Când a venit timpul pentru reflux, peştele shanny a urcat pe piatră afară din apă şi a aşteptat apropierea timpului fluxului, când s-a lăsat din nou în apă. Acest obicei îl avea pentru că trăise mulţi ani undeva unde refluxurile lăsau peştii pe stânci. Peştii shanny au un aparat special care le permite să supravieţuiască scurte perioade de timp afară din apă. Peştele shanny avea nevoie de această experienţă chiar şi în acvariu ca să se simtă ca acasă. El devenise dependent de statul pe stâncă şi când valurile mării erau absente.

Şi noi avem nevoie de o stâncă astăzi, nu-i aşa? O stâncă este un lucru solid, neschimbător, de care se poate depinde. Cu atât de multă lipsă de dependenţă în lumea noastră, avem nevoie de aşa ceva. Şi există o stâncă la care putem merge. Această stâncă este Isus. Odihnindu-ne în El, nu vom mai fi purtaţi de mareele lumii.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video