CEI CARE IAU DECIZII

Domnul întăreşte paşii omului, când îi place calea lui.
Psalmul 37:23

În lumea animală, aproape întotdeauna există un conducător necontestat, şi care ia decizii în fiecare turmă, cireadă, stol, sau grup. De exemplu, un mascul adult al unei trupe de gorile ia toate deciziile: cine va avea grijă de nevoile sale particulare, unde va merge trupa, ce vor mânca, unde vor dormi, şi aşa mai departe.

În America de Sud sunt două păsări băştinaşe, numite trompetistul şi ţipătorul, care sunt deseori prinse şi lăsate între păsările de curte, ca să le supravegheze. În mod normal, oricare dintre aceste păsări îşi poate face treaba şi ambele sunt luptători înfocaţi. Dar când amândouă sunt puse în aceeaşi curte, are loc o interesantă împărţire a conducerii. Trompetistul îşi asumă sarcinile domestice de adunare a cârdului de păsări, iar țipătorul este responsabil cu apărarea lor. Când apare un intrus, ţipătorul îl urmărește, în timp ce trompetistul grăbeşte păsările din curte spre un loc sigur.

Într-o turmă de elefanţi, aproape întotdeauna o femelă este liderul suprem şi ea deţine autoritatea absolută asupra turmei. Un om care trăia în Africa a observat odată metoda folosită de un elefant conducător, pentru a decide direcţia în care trebuia să călătorească turma. Ea a făcut un praf fin din pământ, şi-a umplut trompa cu praf, apoi a ridicat-o spre cer. Cu un suflu puternic, a aruncat în aer un nor de praf, în timp ce turma privea în linişte încotro îl îndrepta vântul. Apoi  întreaga turmă s-a întors şi a mers în singura direcţie sigură – împotriva vântului.

Este uimitor cât de multă încredere au animalele şi păsările în conducătorii lor. În cazul celor mai multe animale, ele ştiu că formează un grup care trebuie să funcţioneze ca unul singur pentru a supravieţui. Aşa e în sălbăticie. Un animal care decide să meargă de unul singur sau încearcă să meargă împotriva conducătorului, are destule probleme.

Şi creştinul aparţine unui grup care are un conducător – pe Isus – şi, de bună voie şi cu bucurie, va merge în acea direcţie. El ştie că Isus ştie cel mai bine. Când o persoană încearcă să-şi direcţioneze propria viaţă, totul poate părea să meargă bine, pentru un timp, dar la sfârşit nu este decât necaz şi tristeţe.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video