PĂDUCHII

Aaron şi-a întins mâna cu toiagul şi a lovit ţărâna pământului; şi s-a prefăcut în păduchi pe toţi oamenii şi pe toate dobitoacele. Toată ţărâna pământului s-a prefăcut în păduchi, în toată ţara Egiptului.
Exodul 8:17

Aproape toate speciile de păsări şi mamifere au propriul lor tip de păduchi. De exemplu, pisicile nu au acelaşi tip de păduchi ca şi câinii, şi nici unii dintre ei nu au acelaşi tip care trăieşte pe porumbei.

Uneori, anumiți păduchi se găsesc doar într-o zonă a corpului. Păduchii care trăiesc în corpul şi pe penele aripilor unei păsări sunt diferiţi de cei care trăiesc pe capul ei. Păduchii de corp trebuie să se mişte rapid, ca să evite ciocurile păsărilor când acestea îşi curăţă penele. Pentru că păsările nu pot ajunge la penele de pe cap ca să le curețe, păduchii care trăiesc acolo sunt o specie foarte leneşă. De asemenea, păduchii de corp sunt de obicei camuflați, ca să se amestece cu culoarea corpului păsării, în timp ce cei de pe cap pot avea orice culoare. Lebedele, de exemplu, au păduchi de corp albi, şi păduchi de cap negri.

De fapt, există două tipuri generale de păduchi – păduchi care sug sânge şi care creează un disconfort mare pentru om şi animal, şi păduchi care muşcă, cum sunt cei descrişi mai sus, care, de fapt, nu-şi necăjesc gazda prea mult şi se hrănesc cu pene şi păr. Părul şi penele sunt făcute dintr-o proteină foarte dură, numită cheratină. Păduchele care muşcă – o insectă care nu creşte mai mare de 0,5 cm în lungime – are lichide digestive puternice care sunt necesare pentru a dizolva cheratina. Acest lucm este uimitor când te gândeşti că animale mai mari, care mănâncă mamifere şi păsări, nu pot digera blana şi penele.

Dacă gazda nu moare, păduchele care muşcă îşi va petrece întreaga viaţă pe o pasăre sau un animal. Dacă gazda moare, va călători la ocazie cu o insectă, cum ar fi o muscă sau un ţânţar care, întâmplător, aterizează pe gazda moartă.

Textul nostru ne spune că o plagă de păduchi a invadat Egiptul când Aaron şi-a ridicat toiagul. Unii savanţi spun că ar fi putut fi tipuri diferite de ţânţari. Dar dacă au fost păduchi, erau dintre cei care sug sânge şi cauzau mâncărimi?

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor